Gheorghe Pătrașcu, arhitect-șef al Capitalei între 2008 și 2016, a explicat pentru Gândul care ar putea fi în București efectele unui nou seism de peste 7 grade. Potrivit specialistului, chiar dacă va fi o catastrofă, pentru că se vor prăbuși foarte multe clădiri, efectele nu vor fi atât de mari precum cele din Turcia. În primul rând, spune arhitectul, în Turcia s-au făcut foarte multe abuzuri în ceea ce privește construcțiile de blocuri.
Chiar dacă efectele din Turcia nu se pot reproduce și în București în cazul unui cutremur foarte mare, Capitala s-ar confrunta cu un dezastru.
La un cutremur mare, precum cel din 1977, se poate produce o catastrofă în București, dar nu cu efectele din Turcia. În primul rând, nu se pot compara tipurile de seisme, iar în al doilea rând, disciplina în construcții din Turcia a fost mult mai lejeră în ultimii ani, astfel că s-a construit abuziv destul de mult.
Totodată, evenimentul din Turcia este unul foarte rar, care se produce la o mie de ani. A fost un eveniment excepțional”, a spus Gheorghe Pătrașcu, pentru Gândul.
Fostul arhitect-șef al Bucureștiului a explicat care sunt cele mai vulnerabile clădiri la un seism puternic, în afară de cele cu bulină roșie.
Evident, clădirile care sunt expertizate și au un grad seismic I, acestea cad primele, și sunt foarte multe. Apoi, clădirile construite înainte de 1977 au probleme, pentru că normele de construire nu erau atât de drastice ca după cutremurul din 1977. În schimb, blocurile ridicate după 1977 au un grad de asigurare satisfăcător”, detaliat Gheorghe Pătrașcu.
Potrivit fostului arhitect-șef al Capitalei, problema refacerii clădirilor cu risc seismic este una acută, dar greu de rezolvat.
„Problema consolidărilor este una foarte dificilă, din mai multe motive. În primul rând, în cazul unei clădiri cu risc seismic, vorbim de zeci de proprietari, pentru că aceste imobile au fost vândute pe apartamente, cu bucata. Mulți nu vor să părăsească aceste clădiri, iar legislația, în sensul în care autoritățile ar trebui să-i oblige pe locatari să iasă din aceste blocuri, este una cu lacune.
Ca atare, autoritățile trebuie să găsească o formulă corectă, dar mai autoritară, și să-i exproprieze pe acești locatari, cu remunerație corespunzătoare, apoi să înceapă consolidările. Este o decizie politică”, a precizat Gheorghe Pătrașcu.
Arhitectul a subliniat că sunt unele clădiri care nu mai pot fi consolidate.
Există cazuri în care multe clădiri cu bulină nu mai pot fi refăcute, atunci soluția este demolarea lor, apoi reconstrucția.
Legea este și aici plină de lacune și ar trebui schimbată, ca să se permită demolarea acolo unde chiar nu se mai poate face nimic. Desigur, nu vorbim aici de clădiri cu valoare istorică inestimabilă”, a mai spus Gheorghe Pătrașcu.
În ultimele zile s-a discutat foarte mult despre efectele unui cutremur puternic în București, asta după ce au avut loc seismele catastrofale din Turcia.
Mai mult, cutremure de intensitate medie au avut loc săptămâna aceasta și la noi în țară, în zona Olteniei, unde s-a produs un seism cu magnitudinea 5,7.
Cutremurul cu magnitudinea 7,8 – care a zguduit, în 6 februarie, partea central-sudică a Turciei și a afectat totodată nord-vestul Siriei – este cel mai grav din ultimii aproape 25 de ani în Turcia. Seismul a fost urmat de alte două cutremure, cu magnitudini de 6,7 și 7,5, precum și de alte replici.
Bilanțul cutremurelor din Turcia și Siria depășește 41.000 de morți.
România este una dintre cele mai expuse țări din lume la cutremure.
Dacă s-ar produce un cutremur cu magnitudine peste 7, în București, peste 6.500 de oameni ar muri, mai bine de 16.000 ar fi răniți, cel puțin 100 de blocuri cu opt etaje ar fi distruse și 23.000 de clădiri ar fi avariate semnificativ, potrivit datelor din Planul de Analiză şi Acoperire a Riscurilor al Municipiului Bucureşti pentru anul 2022”, realizat de Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă.
Potrivit datelor Institutului Național pentru Fizica Pământului, cutremurul din 10 noiembrie 1940, cu o magnitudine de moment de 7,7 în zona Vrancea, a fost cel mai puternic (ca energie eliberată) din secolul XX și a avut efecte devastatoare în centrul și sudul Moldovei, dar și în Muntenia.
Urmările cutremurului din 1940:
Cutremurul din 4 martie 1977 a avut o magnitudine de moment de 7,4 și a fost cel mai distructiv cutremur din România. În rapoartele oficiale finale se menționează:
CITEȘTE ȘI: