Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a declarat că părinții ar trebui să se informeze din surse sigure care sunt beneficiile vaccinării copiilor și deopotrivă riscurile la care sunt supuși copiii nevaccinați. Medicul a precizat că riscul de miocardită și diabet zaharat este unul ridicat în cazul unu copil care s-a infectat cu virusul SARS-CoV-2 și care este nevaccinat.
„Printr-o informare corectă din surse validate sau de la cadrele medicale putem să luam deciziile corecte. Avem date științifice cât se poate de clare care compară impactul pe care Covid-19 îl are la copii, respectiv beneficiile pe care îl au copiii în urma vaccinării și riscurile în urma vaccinării pe care unele persoane le invocă. Dacă ne uităm la rata de miocardită de care toată lumea se teme, pentru categoria 5-11 ani, datele din SUA, unde sunt peste 8 milioane de copii vaccinați cu cel puțin o doză – arată o rată de miocardită de două la un milion de doze administrate, în condițiile în care rata de miocardită în urma infectării la aceeași grupă de vârstă de un caz la circa 1.500 de cazuri de infectări”, a declarat Valeriu Gheorghiță.
Șeful CNCAV a explicat că în cazul vaccinării riscul de miocardită este extrem de redus, iar simptomele sunt ușoare, în timp ce miocardita dezvoltată în urma infectării este ceva mai severă și de lungă durată.
„Miocardita în urma vaccinării este una simplă, ușoară, practic după 3-4 zile de spitalizare persoanele au fost externate fără probleme și fără tratament la domiciliu, spre deosebire de miocarditele în urma infectării care au o evoluție un pic mai complicată și care au o evoluție pe o perioadă mai lungă de timp. Deci a decide să nu îmi vaccinez un copil invocând problema miocarditei nu este justificată”, a afirmat el.
De asemenea, medicul a explicat care sunt riscurile la care se supune un copil nevaccinat care contractează boala, mai ales dacă are și alte comorbidități. De asemenea copiii nevaccinați au un risc de 2,5 ori mai mare de a face diabet zaharat în urma infectării.
„Copilul nevaccinat se poate infecta și poate dezvolta simptome severe, mai ales dacă are boli asociate – obezitate, boli oncologice, cardiovasculare, malformații – poate să dezvolte sindromul inflamator multi-sistemic al copilului care apare la circa 4-6 săptămâni de la trecerea prin boală și se pare că vorbim de un risc de 2,5 ori mai mare de a face diabet zaharat la persoanele de sub 18 ani care fac infecție cu virusul SARS-CoV-2”, a afirmat Gheorghiță.
Gheorghiță a explicat că vaccinurile care folosesc tehnologie ARN mesager ( Pfizer și Moderna n.r) previn în proporție de 91% sindromul inflamator multi-sistemic.
„Pentru sindromul inflamator multi-sistemic avem date din SUA care ne confirmă o eficiență a vaccinării cu serurile pe bază de ARN mesager în prevenirea acestor sindroame inflamatorii de peste 91%”, a precizat medicul.
„Pentru limitarea infectării este important să explicăm copilului cum să poate masca de protecție, cum să respecte măsurile sanitare, iar dacă sunt copii cu afecțiuni cronice sau locuiesc cu persoane vulnerabile atunci vaccinarea este categoric benefică”.