Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a declarat joi seară la Antena 3, că infecția cu virusul SARS-CoV2 va deveni endemică și în viitor, însă scopul rămâne reducerea efectelor infecției, astfel încât pandemia să poate fi cu totul controlată. Medicul a mai afirmat că la sfârșitul anului este posibil autorizarea vaccinurilor pentru categoria de vârstă 5-11 ani, urmând ca din anul 2022 să fie autorizat vaccinul și pentru categoria de vârstă de 6 luni – 5 ani, în cazul copiilor care suferă de afecțiuni cronice.
„Nu cred că vom ajunge la vaccinare anuală, însă este evident că infecția cu SARS-CoV2 va deveni endemică că nu va ieși din circulație, însă ceea ce trebuie să facem noi este să reducem severitatea bolii și atunci dacă o reducem la o infecție care rămâne asimptomatică sau care da forme ușoare, atunci nu ne mai impactează viața niciunuia dintre noi”, a declarat Valeriu Gheorghiță.
Medicul a subliniat că este esențial ca și cei care s-au vaccinat cu schema completă, să se imunizeze cu cea de-a treia doză de vaccin anti-COVID, pentru a crește și mai mult imunitatea în fața variantei Delta.
„La acest moment, în condițiile în care vorbim de varianta Delta este esențial să protejăm cât mai multe persoane, inclusiv cei care au fost vaccinați să mai primească încă o doză booster, tocmai pentru a crește și mai mult răspunsul imun”
Gheorghiță a precizat că administrarea cele de-a treia doză de vaccin anti-COVID-19, care va fi cel mai probabil la sfârșitul lunii septembrie, va începe cu aceleași categorii cu care s-a început inițial campania de vaccinare.
„În SUA propunerea este că la cel puțin opt luni de la schemă inițială de vaccinare să existe o doză de rapel. Proiectul nostru este să avem cel puțin șase luni de la schemă inițială de vaccinare așa că noi ne dorim că la sfârșitul lunii septembrie, foarte probabil vom începe și noi administrarea cele de-a treia doză de vaccin începând cu aceleași categorii cu care s-a început campania de vaccinare, practic personal medical, persoane vulnerabile, urmând restul populației”.
Întrebat dacă el se va vaccina cu a treia doză de vaccin anti-COVID, Valeriu Gheorghiță a răspuns: „Cu siguranță da. În față variantei Delta vedem că lucrurile sunt greu de anticipat în ce direcție va evolua că formă de severitate, pe de altă parte avem din ce în ce mai multe date care ne arată că există o prevalența crescută a sechelelor după boală și multe persoane, un procent de circa 80%, rămân cel puțin cu stare de oboseală, cu o dificultate în concentrare care se prelungesc câteva luni bune după această infecție”.
Întrebat dacă se vor vaccina și copiii sub 12 ani, medicul a răspuns afirmativ.
Acesta a afirmat că foarte posibil că până la sfârșitul acestui an să fie autorizate vaccinurile pentru copii din categoria de vârstă 5-11 ani, urmând ca din anul următor să fie autorizate și vaccinurile anti-COVID-19 pentru categoria de vârstă 6 luni – 5 ani.
„Datele vor fi cu siguranță colectate și analiză va fi finalizată spre sfârșitul acestui an. Este foarte posibil ca până la sfârșitul acestui an să avem o autorizare pentru grupa de vârstă 5 -11 ani, pentru celelalte grupe de vârstă sub cinci ani, adică de la șase luni la 5 ani, la începutul anului următor însă indicația în această situație va fi cu siguranță pentru cei care sunt cu afecțiuni cronice”, a afirmat coordonatorul campaniei de vaccinare”.
Valeriu Gheorghiță a subliniat că se va recomanda vaccinarea pentru copiii din categoriile de vârstă 6 luni – 11 ani, în special cei care suferă de boli cronice.
„Recomandarea va fi foarte clară pentru cei care sunt vulnerabili, care au afecțiuni pulmonare cronice, astm bronșic, fibroză chistică, cei supraponderali, cei diabetici, cei cu insuficientă renală cronică, cei cu malformații cardiace etc. sunt din păcate copii care sunt în evidență cu aceste boli cronice care au un risc crescut de a face forme grave”, a declarat Gheorghiță