VIDEO | Gheorghiță: În țările din Vest, unde rata de vaccinare este mare s-au evitat cu până la 90% din decesele așteptate. În România am evitat 20% din decese
This browser does not support the video element.
Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a declarat vineri la B1TV, că o analiză publicată recent de OMS care arată că în urma vaccinării împotriva Covid-19 s-au evitat peste 50% din decesele estimate. De asemenea, el a precizat că datele la acest moment ne arată că în țările cu o rată de vaccinare mică, gradul de mortalitate este unul foarte ridicat.
„Mesajul e evident: cu cât rata de vaccinare e mai mică, cu atât numărul estimat de decese și numărul de decese care apare în viața reală e mai mare. De altfel, e o analiză publicată recent de OMS care arată că, de la debutul campaniei de vaccinare în Europa și până acum, s-au evitat ca urmare a campaniei de vaccinare peste 50% din decesele estimate”, a declarat Valeriu Gheorghiță.
Medicul a afirmat că sunt țări în vestul Europei unde s-au evitat prin vaccinare cu până la 90% din decesele așteptate, în timp ce în România, unde rata de vaccinare este în continuare foarte scăzută, au fost evitate numai 20% din decesele așteptate.
„Dacă ne uităm la diferența de vaccinare între țările din vestul Europei și România, vedem că sunt țări care au reușit să evite peste 80 – 85% chiar 90% din decesele așteptate, în timp ce noi, în România, am reușit să evităm 20% din decesele așteptate De ce? Pentru că avem o rată insuficientă de vacinare. Suntem la circa 40% rată de vaccinate cu prima doză din populația totală și ne apropiem ușor de 50% rată de vaccinare la populația adultă. Pentru varianta Delta e insuficient”, a spus Gheorghiță.
El a precizat că state precum, Austia, Franța, Germania, care nu au o rată de vaccinare de peste 90% se confruntă cu probleme în gestionarea infectărilor cu varianta Delta.
Sunt state ca Austia, Franța, Germania, cu rată de vaccinare 65 – 70%, care nu rueșesc să controleze răspândirea virusului. Pentru varianta Delta e nevoie de o rată de peste 90 – 95%, exact ca în rujeolă”, a declarat Valeriu Gheorghiță.
România a înregistrat în ultimele 24 de ore 1.958 de cazuri noi de COVID-19, informează Grupul de Comunicare Strategică (GCS).
De asemenea, față de bilanțul anterior, au fost raportate 160 de decese, dintre care 45 anterioare intervalului de referință.