Șoferii din România ar trebui să fie conștienți de situațiile în care pot primi despăgubiri dacă își avariază mașina din cauza drumurilor defectuoase.
Deși în ultimii ani, multe probleme la nivelul infrastructurii rutiere au fost remediate, totuși România încă este „renumită” pentru drumurile sale pline de gropi și denivelări, care pot provoca avarii serioase și costisitoare vehiculelor.
Astfel, dacă mașina dumneavoastră a fost avariată din cauza unei gropi, trebuie să știți că puteți solicita despăgubiri, însă trebuie să acționați prompt și să adunați cât mai multe dovezi.
Fără o asigurare CASCO, singura soluție pentru a primi despăgubiri este să dați în judecată administratorul drumului.
Iată pașii pe care trebuie să-i urmați:
- Documentați incidentele: Faceți poze și filmări la fața locului pentru a demonstra situația drumului și avariile mașinii.
- Notificați autoritățile: Informați poliția despre pericolul reprezentat de groapă și păstrați o copie a raportului.
- Verificați polița de asigurare: Uneori, asiguratorul poate acoperi cheltuielile pentru reparații. Consultați-vă cu asiguratorul pentru a verifica dacă polita CASCO acoperă astfel de daune.
- Depuneți o plângere: Dacă asigurarea nu acoperă costurile, puteți formula o plângere împotriva administratorului drumului pentru neglijență.
Drumul către instanța de judecată
- Deschideți o acțiune în instanță: Dacă nu obțineți despăgubiri prin asigurare, acționați în judecată administratorul drumului.
- Identificați administratorul drumului: Acesta poate fi primăria, consiliul județean, CNAIR sau o firmă privată.
- Pregătiți documentația: Includeți un deviz de la un service autorizat care evaluează pagubele și adunați probe (poze, filmări, declarații de martori).
- Prezentarea în instanță: Instanța va analiza probele și expertiza pentru a stabili daunele ce trebuie achitate, potrivit Promotor.ro.
Ce se întâmplă în cazul în care probele nu sunt relavante
Dacă probele nu sunt suficiente, instanța poate respinge acțiunea și șoferul va fi obligat să achite și cheltuielile de judecată.
Conform legii, administratorii drumurilor sunt obligați să asigure că starea drumurilor nu pune în pericol circulația.
Numele meu este Denis Andrei, sunt un jurnalist cu o pregătire solidă și o pasiune neîncetată pentru informare. Am absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității din București și, de ...
vezi toate
articolele