Prima pagină » Actualitate » Ghiveci călugăresc, rețetă de la Mănăstirea Slănic-Argeș. Secretele unui preparat autentic

Ghiveci călugăresc, rețetă de la Mănăstirea Slănic-Argeș. Secretele unui preparat autentic

Ghiveci călugăresc, rețetă de la Mănăstirea Slănic-Argeș. Secretele unui preparat autentic
sursa foto: captură video Trinitas TV

Fratele Daniel de la Mănăstirea Slănic-Argeș a dezvăluit rețeta unui ghiveci călugăresc și secretele unui preparat autentic. El a explicat pentru Trinitas ingredientele necesare:

  • 100 ml ulei de măsline
  • 1 ceapă
  • 1 morcov
  • 1 țelină
  • 3-4 cartofi mari
  • 250 g fasole verde
  • 1 dovlecel
  • 1 vânătă
  • 5 ciuperci
  • 5 roșii
  • 2 lingurițe de sare
  • 5 căței de usturoi
  • piper
  • cimbrișor
  • curcuma
  • boia dulce
  • foi de dafin
  • busuioc uscat
  • busuioc proaspăt

Mod de preparare

Se începe prin a adăuga ulei într-o oală, peste care se pun legume care se fierb mai greu, alături de roșiile date prin robot și restul de condiment care vor oferi un gust bun întregului preparat.

„Acum, că este sezon, putem să folosim toate legumele pe care le găsim în grădină. Începem cu uleiul, îl punel în oală, ulei de măsline. Puteți folosi și ulei de floarea soarelui. Nu trebuie să ne lipsească ceapa, în primul rând, pe care o călim puțin și care dă dulceață întotdeauna. Ceapa și morcovul sunt baza ghiveciului. După ce s-a pus ceapa, foarte important este să punem sarea și să începem să punem condimentele pe rând.

Piperul, punem un mic de curcuma pentru a da culoare ghiveciului nostru și are și o aromă foarte bună. Cimbișor, boia dulce, acestea vor da culoare mai profundă. Foile de dafin nu trebuie să lipsească din ghiveci, busuiocul uscat, la sfârșit folosim și busuiocul proaspăt. Deja miroase extraordinar de bine. În timp ce legumele se călesc, pregătim cartofii. Punem legumele care fierb mai greu, cartofii și după ardeii, roșiile la sfârșit. Legumele noastre călite le vom stinge cu sud de roșii sau suc cu roșii de la borcan. Dăm roșiile la robot, nu prea mărunt, și le adăugăm”, a povestit fratele Daniel.

Acesta continua modul de preparare al ghiveciului.

„Apă nu adăugăm. Aici este un secret și o amprentă a mea asupra acestui ghiveci, că se fierb în suc propriu. Fără apă adăugată, legumele o să-și lase și ele zeama lor și astfel o să iasă o consistență mai bogată. Roșiile sunt apoase și lasă și ele, la rândul lor. Vinerele, dovleceii și ciupercile le adăugăm imediat. Ghiveciul adevărat călugăresc se face cu legume tocate mari și fără apă să fiarbă în oală. Rețeta mai modernă este cu legume trase la tigaie și băgată în tavă, la cuptor. Acela nu e ghiveci călugăresc, sunt legume trase. Acum punem și morcov tăiat mare, punem cu cartofii odată pentru că au același timp de fierbere. A venit rândul țelinei, pe care o băgăm la fiert tot în suc propriu. Sunt legume proaspete, vinetele trebuie să le curățăm de coajă. (…) Curățăm dovlecelul care merge odată cu vinetele și ciupercile. (…) Acum las 40 de minute să foarbă, mai încercăm puțin, să fie legumele fierte și puneam busuiocul, ingredientul secret. A ieșit ce trebuie. acesta este ghiveciul călugăresc”, a conchis fratele Daniel.

CITEȘTE ȘI:

Recomandarea video

Mediafax
Zilele în care nu se fac nunți în 2026 și 2027. Calendar ortodox complet
Digi24
VIDEO De ce s-au bătut două femei la Timișoara: un influencer din campania lui Călin Georgescu, în mijlocul scandalului
Cancan.ro
EXCLUSIV | Imagini SFÂȘIETOARE la mormântul Ștefaniei Szabo, în prag de Crăciun. Omagiul care îți rupe sufletul
Prosport.ro
Loredana nu-și mai lasă soțul să muncească în Germania, deși e milionar, pentru că s-a plictisit de stilul de viață de acolo
Adevarul
Fără punte: premierul Bolojan elimină o zi liberă
Mediafax
Ce practici au românii de Ignat: Tradiții, credințe și obiceiuri păstrate din vechime
Click
Ce spun psihologii despre oamenii care păstrează pungile, borcanele goale, hârtia de ambalaj „pentru orice eventualitate”
Digi24
Consilierul de la Kremlin care a refuzat ordinul lui Putin și a încercat să oprească războiul din Ucraina. Era pregătit să fie împușcat
Cancan.ro
De ce ar fi murit mama Mihaelei Rădulescu, de fapt. Văduva lui Felix Baumgartner, primul mesaj oficial: 'Nu a fost bolnavă'
Ce se întâmplă doctore
Cum arată Narcisa Suciu la mai bine de 15 ani de când a plecat în Finlanda. De ce s-a reîntors în țară? E de nerecunoscut
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Mașini premium SH cu probleme. Expert: „Check engine aprins, beculețe care clipocesc...”
Descopera.ro
Prima întâlnire cu extratereștrii! Un astronom dezvăluie totul
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. – Ce te doare, Bulă? – Mă doare buzunarul, dom doctor …
Descopera.ro
De ce lipsesc culori din Soare? Nici măcar oamenii de știință nu au răspunsul complet!