Prima pagină » Actualitate » Ghiveci călugăresc, rețetă de la Mănăstirea Slănic-Argeș. Secretele unui preparat autentic

Ghiveci călugăresc, rețetă de la Mănăstirea Slănic-Argeș. Secretele unui preparat autentic

Ghiveci călugăresc, rețetă de la Mănăstirea Slănic-Argeș. Secretele unui preparat autentic
sursa foto: captură video Trinitas TV

Fratele Daniel de la Mănăstirea Slănic-Argeș a dezvăluit rețeta unui ghiveci călugăresc și secretele unui preparat autentic. El a explicat pentru Trinitas ingredientele necesare:

  • 100 ml ulei de măsline
  • 1 ceapă
  • 1 morcov
  • 1 țelină
  • 3-4 cartofi mari
  • 250 g fasole verde
  • 1 dovlecel
  • 1 vânătă
  • 5 ciuperci
  • 5 roșii
  • 2 lingurițe de sare
  • 5 căței de usturoi
  • piper
  • cimbrișor
  • curcuma
  • boia dulce
  • foi de dafin
  • busuioc uscat
  • busuioc proaspăt

Mod de preparare

Se începe prin a adăuga ulei într-o oală, peste care se pun legume care se fierb mai greu, alături de roșiile date prin robot și restul de condiment care vor oferi un gust bun întregului preparat.

„Acum, că este sezon, putem să folosim toate legumele pe care le găsim în grădină. Începem cu uleiul, îl punel în oală, ulei de măsline. Puteți folosi și ulei de floarea soarelui. Nu trebuie să ne lipsească ceapa, în primul rând, pe care o călim puțin și care dă dulceață întotdeauna. Ceapa și morcovul sunt baza ghiveciului. După ce s-a pus ceapa, foarte important este să punem sarea și să începem să punem condimentele pe rând.

Piperul, punem un mic de curcuma pentru a da culoare ghiveciului nostru și are și o aromă foarte bună. Cimbișor, boia dulce, acestea vor da culoare mai profundă. Foile de dafin nu trebuie să lipsească din ghiveci, busuiocul uscat, la sfârșit folosim și busuiocul proaspăt. Deja miroase extraordinar de bine. În timp ce legumele se călesc, pregătim cartofii. Punem legumele care fierb mai greu, cartofii și după ardeii, roșiile la sfârșit. Legumele noastre călite le vom stinge cu sud de roșii sau suc cu roșii de la borcan. Dăm roșiile la robot, nu prea mărunt, și le adăugăm”, a povestit fratele Daniel.

Acesta continua modul de preparare al ghiveciului.

„Apă nu adăugăm. Aici este un secret și o amprentă a mea asupra acestui ghiveci, că se fierb în suc propriu. Fără apă adăugată, legumele o să-și lase și ele zeama lor și astfel o să iasă o consistență mai bogată. Roșiile sunt apoase și lasă și ele, la rândul lor. Vinerele, dovleceii și ciupercile le adăugăm imediat. Ghiveciul adevărat călugăresc se face cu legume tocate mari și fără apă să fiarbă în oală. Rețeta mai modernă este cu legume trase la tigaie și băgată în tavă, la cuptor. Acela nu e ghiveci călugăresc, sunt legume trase. Acum punem și morcov tăiat mare, punem cu cartofii odată pentru că au același timp de fierbere. A venit rândul țelinei, pe care o băgăm la fiert tot în suc propriu. Sunt legume proaspete, vinetele trebuie să le curățăm de coajă. (…) Curățăm dovlecelul care merge odată cu vinetele și ciupercile. (…) Acum las 40 de minute să foarbă, mai încercăm puțin, să fie legumele fierte și puneam busuiocul, ingredientul secret. A ieșit ce trebuie. acesta este ghiveciul călugăresc”, a conchis fratele Daniel.

CITEȘTE ȘI:

Recomandarea video

Citește și

Mediafax
Alarma medicilor: Boala care revine și amenință bebelușii
Digi24
Avionul premierului slovac a fost puternic avariat pe aeroportul din Bruxelles: „Nu se mai poate zbura cu el”
Cancan.ro
Meteorologii Accuweather, anunț de ultimă oră: Pe ce dată vine iarna în București, de fapt
Prosport.ro
Loredana nu-și mai lasă soțul să muncească în Germania, deși e milionar, pentru că s-a plictisit de stilul de viață de acolo
Adevarul
Mierea miraculoasă din România, mai puternică decât unele antibiotice. Depășește în eficiență multe produse faimoase la nivel mondial
Mediafax
Sărbătorile dăunează grav sănătății. Ce probleme medicale riscă românii în această perioadă
Click
Ce spun psihologii despre oamenii care păstrează pungile, borcanele goale, hârtia de ambalaj „pentru orice eventualitate”
Digi24
Guvernul va achita o datorie veche de peste 30 de ani către SUA, pentru un credit folosit la importul de bumbac
Cancan.ro
GESTUL făcut de nepoata Rodicăi Stănoiu, după a doua slujbă de înmormântare a fostului ministru al Justiției
Ce se întâmplă doctore
Vremea se schimbă radical înainte de sărbători! Care sunt zonele în care va ninge abundent de Crăciun
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Un român a mers ani de zile cu o Toyota hibrid, dar nu i-a făcut niciun schimb de ulei: „Am crezut că e electrică”
Descopera.ro
Savantul care a riscat TOTUL pentru a salva omenirea
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. ION: – Părinte, am voie să mă uit după femei cu posteriorul mare?
Descopera.ro
De ce unii oameni sunt mai triști sau stresați de Crăciun?