Gindrovel Dumitra susține, în continuare, vaccinarea cu AstraZeneca. Care sunt argumentele medicului
Gindrovel Dumitra, preşedintele Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale a Medicilor de Familie, susține că populația nu are niciun motiv să nu mai aibă încredere în serul dezvoltat de AstraZeneca, deși în ultimele zile persoanele care l-au primit au acuzat reacții adverse majore.
Medicul nu vede nicio problemă ca vaccinarea să continue cu dozele din celelalte loturi, punând în vedere faptul că serul nu poate opri evenimentele care oricum s-ar fi întâmplat, indiferent dacă persoana în cauză s-ar fi imunizat sau nu.
“Nu avem motive de teamă în acest moment pentru a continua vaccinarea cu celelalte loturi, respectiv cu celelalte vaccinuri, motiv pentru care, din punctul meu de vedere, este important să înţelegem că trebuie să mergem înainte. Acest vaccin nu previne în niciun fel nici accidentele rutiere, nu previne nici apendicita acută, nu previne nici infarctul miocardic, nu previne niciun alt eveniment care oricum s-ar fi întâmplat”, a declarat Gindrovel Dumitra, potrivit news.ro.
Gindrovel Dumitra încurajează vaccinarea cu AstraZeneca: “Nu trebuie să fie niciun fel de motiv de îngrijorare”
În continuare, Gindrovel Dumitra a explicat și de ce nu ar trebui să existe motive de îngrijorare cu privire la vaccinul AstraZeneca. Medicul atrage atenția că, zilnic, se imunizează cel puțin 40.000 de persoane împotriva COVID-19, precizând că este imposibil ca într-o săptămână, să nu apară un accident vascular cerebral, să nu apară un infarct miocardic, să nu apară o tromboză, dar fără legătură cu serul, în rândul lor, dar fără legătură cu vaccinul.
“Atunci când constaţi că există ceva în populaţie, că există măcar o suspiciune – şi în acest moment discutăm doar de patru decese, dacă nu mă înşel, la nivel european, care s-au întâmplat după vaccinare fără să fie dovedită, până în acest moment relaţia de cauzalitate şi mai existau, cel puţin până alaltăieri, 22 de situaţii în care au apărut tromboze după vaccinare – ei bine, câtă vreme aceste evenimente se încadrează în frecvenţa de apariţie, în rata de apariţie obişnuită, teoretic nu trebuie să fie niciun fel de motiv de îngrijorare şi am să vă explic şi de ce”, a mai precizat medicul.
“Suspiciunea în rândul populaţiei este destul de înaltă, dar…”
“În momentul în care vaccinezi un număr mare de persoane într-o unitate scurtă de timp – haideţi să luăm o comparaţie la noi, în România noi avem în acest moment aproximativ 40-50 000 vaccinate în fiecare zi, vă daţi seama că într-o săptămână vaccinăm 300 – 350.000 de persoane, adică populaţia oraşului Craiova – ei bine, este imposibil ca în toată populaţia oraşului Craiova, într-o săptămână, să nu apară un accident vascular cerebral, să nu apară un infarct miocardic, să nu apară o tromboză. Dacă acest lucru s-ar fi întâmplat în mod obişnuit, fără să existe vaccinare, sigur că lucrurile erau naturale, aşa s-a întâmplat! Dar în momentul în care există această vaccinare făcută anterior, suspiciunea în rândul populaţiei este destul de înaltă, dar, repet, fără să existe niciun fel de legătură”, a declarat Gindrovel Dumitra.