Giorgia Meloni consideră INOPORTUNĂ invitarea lui Zelenski la Paris de către președintele Macron
Șefa Guvernului Italian, Giorgia Meloni, a judecat cu severitate, imediat după sosirea la Bruxelles a președintelui ucrainean, recepția în trei care i-a reunit pe Volodimir Zelenski, Olaf Scholz și Emmanuel Macron la Palatul Elysée miercuri seară.
Emmanuel Macron i-a răspuns fără întârziere, scrie BFMTV. Premierul italian Giorgia Meloni a considerat joi „intempestiv” invitația făcută de președintele francez Emmanuel Macron omologului său ucrainean Volodimir Zelenski de a merge miercuri la Paris.
O încălcare a „unității” europene
Întrebată despre oportunitatea călătoriei la Washington de la începutul săptămânii a miniștrilor economiei francez și german, Giorgia Meloni a răspuns la sosirea ei la summitul UE de la Bruxelles: „Invitația de ieri către Zelenski a fost nepotrivită, deoarece cred că puterea noastră în această poveste este unitatea”.
„Înțeleg problemele politice interne, privilegierea propriilor opinii publice interne, dar sunt momente când privilegierea acestor opinii poate să nu fie favorabilă cauzei și mi se pare că a fost”, a zis ea referindu-se la vizita la Paris de miercuri a lui Volodimir Zelenski, căruia i s-a alăturat la Palatul Elysée cancelarul german Olaf Scholz.
Potrivit presei italiene, Giorgia Meloni a avut dificultăți în a accepta faptul de a nu fi fost invitată la această cină de miercuri seară care i-a reunit pe Emmanuel Macron, Volodimir Zelenski și Olaf Scholz. Președintele francez și șeful guvernului italian au relații destul de tensionate, în special în problema migranților.
Întrebat despre aceste declarații ale Giorgiei Meloni, Emmanuel Macron a răspuns: „Nu am niciun comentariu de făcut”. „Am vrut să-l primesc pe președintele Zelenski, alături de cancelarul Scholz, cred că suntem în rolul nostru (…). Cred că depinde și de președintele Zelenski să aprecieze formatele pe care le alege”, a adăugat președintele francez.
„Ceea ce contează este că suntem eficienți colectiv și că avem o strategie care face posibilă găsirea unei păci durabile, adică o pace care să respecte Ucraina în drepturile și granițele ei, o pace care să respecte justiția în vederea a crimelor care au fost comise și o pace care să ne permită să construim un cadru de securitate durabil pentru Europa noastră”, a conchis el.