GOOGLE va achita 700 de milioane de dolari într-un acord antitrust cu SUA privind concurența în magazinul său de aplicații Play

Publicat: 20 12. 2023, 08:18
Sursă foto - caracter ilustrativ

Alphabet, compania mamă a Google, a fost de acord să plătească 700 de milioane de dolari și să facă anumite modificări în magazinul său de aplicații, soluționând una dintre numeroasele contestații antitrust la adresa companiei producătoare de motoare de căutare. Informațiile au fost dezvăluite într-o instanță federală din San Francisco.

Conform acordului, Google va contribui cu 630 de milioane de dolari într-un fond de decontare pentru consumatori și cu 70 de milioane de dolari într-un fond destinat statelor. Aceste condiții necesită încă aprobarea finală a unui judecător.

În baza acordului, consumatorii eligibili vor primi cel puțin 2 dolari și pot beneficia de plăți suplimentare în funcție de cheltuielile efectuate în Google Play între 16 august 2016 și 30 septembrie 2023.

Toate cele 50 de state, Districtul Columbia, Puerto Rico și Insulele Virgine s-au alăturat acordului.

Înțelegerea rezolvă plângerile unui grup de state potrivit cărora Google a operat magazinul său de aplicații, Google Play, ca un monopol ilegal, care ar fi înăbușit concurența altor distribuitori de aplicații pe dispozitivele care utilizează sistemul de operare Android deținut de Google.

De asemenea, înțelegerea prevede ca Alphabet să simplifice procesul de descărcare a aplicațiilor direct de pe site-urile web ale dezvoltatorilor, fără a utiliza un magazin online precum Google Play.

Procesul intentat de state este una dintre mai multe contestații legale care susțin că Alphabet a eliminat ilegal concurența. Săptămâna trecută, compania a pierdut un proces intentat de producătorul de jocuri video Epic Games, care susținea că Alphabet a stoarce profituri în exces de la dezvoltatorii de aplicații folosindu-se de poziția sa dominantă.

Epic Games a declarat că înțelegerea dintre state nu abordează pe deplin presupusul comportament anticoncurențial al Google.

„Epic va căuta remedii semnificative pentru a deschide cu adevărat ecosistemul Android, astfel încât consumatorii și dezvoltatorii să beneficieze cu adevărat de concurența pe care legile antitrust din SUA au fost concepute pentru a o promova”, a declarat Corie Wright, vicepreședinte al politicii publice la Epic Games.

Alphabet a transmis luni că a contestat verdictul și că cazul Epic este „departe de a se fi încheiat”.

Departamentul de Justiție susține că Google a încălcat legile antitrust din SUA prin acorduri de marginalizare a rivalilor.

Înțelegerea anunțată luni rezolvă o plângere din 2021 depusă de 36 de state și de Districtul Columbia, în care se susține că Google a pus bariere pentru a împiedica utilizarea unor opțiuni alternative de plată în aplicație și a încheiat înțelegeri pentru a descuraja alte metode de distribuție a aplicațiilor, potrivit The Wall Street Journal.