Prima pagină » Actualitate » Gordon Moore, cofondatorul Intel, a murit la 94 de ani

Gordon Moore, cofondatorul Intel, a murit la 94 de ani

Gordon Moore, cofondatorul Intel, a murit la 94 de ani
Gordon Moore

Gordon Moore, co-fondatorul Intel și creatorul teoriei privind evoluția tehnologică a cipurilor de calculator, a murit la vârsta de 94 de ani.

Intel și fundația filantropică a familiei Moore au precizat că Gordon Moore a murit înconjurat de familie, în locuința sa din Hawaii.

Moore a fost inginerul care a introdus procesoarele „Intel Inside” în peste 80% din computerele personale din lume.

Intel este cel mai mare producător din lume de semiconductoare. Este compania care a inventat procesoarele de tip x86 , folosite în majoritatea computerelor personale. Practic, nimic din tehnologia de astăzi nu ar fi existat dacă nu existau fondatorii Intel, oamenii care au pornit revoluția digitală prin realizarea primelor microcipuri.

Gordon Moore și colegul său Robert Noyce au fondat Intel în iulie 1968. Moore a ocupat inițial funcția de vicepreședinte executiv până în 1975, când a devenit președinte. Cu trei ani înainte, Moore anunța ”era calculatoarelor”. În 1965, acesta relata într-un articol că puterea calculatoarelor se va dubla în fiecare an timp de un deceniu în urma îmbunătățirilor tehnologice.

Predicția sa că această tendință va continua a devenit cunoscută sub numele de „Legea lui Moore” și, modificată ulterior la fiecare doi ani, a contribuit la stimularea Intel și a producătorilor rivali de cipuri să își orienteze agresiv resursele de cercetare și dezvoltare pentru a se asigura că această regulă empirică se adeverește.

”Circuitele integrate vor duce la minuni precum computerele de uz casnic – sau cel puțin terminale conectate la un computer central -, comenzile automate pentru automobile și echipamentele de comunicații portabile personale”, scria Moore în lucrarea sa, cu două decenii înainte de revoluția PC-urilor și cu peste 40 de ani înainte ca Apple să lanseze iPhone-ul, , scrie Mediafax.

Gordon Moore, doctor în chimie la Institutul Tehnologic din California

Gordon Moore s-a născut în 1929 în San Francisco. Mama era casnică, iar tatăl său era șeriful din localitate. Ultimii ani de liceu i-au deschis apetitul pentru chimie și matematică, atât de mult încât la 21 de ani absolvea Universitatea din Berkeley cu diplomă în chimie. Patru ani mai târziu devenea doctor în chimie la Caltech, Institutul Tehnologic din California și finaliza și o specializare în fizică. Timp de 3 ani a condus lucrările postdoctorale în Laboratorul de Fizică Aplicată al Universității Johns Hopkins.

S-a alăturat apoi lui William Shockley, co-inventatorul tranzistorului și ulterior câștigător al premiului Nobel, în firma producătoare de semiconductoare a acestuia. Nu cu mult mai târziu a devenit Director de Cercetare și dezvoltare în cadrul Fairchild Semiconductor, iar în 1968 pleca de acolo împreună cu Robert Noyce și fondau NM Electronics, devenită ulterior Intel Corporation, potrivit Washington Post. .

 

Elena Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență, atunci când și-a descoperit pasiunea pentru scriitură. Primul job a fost la numai 21 de ani, când lucra ca reporter pentru un ziar săptămânal. ... vezi toate articolele

Citește și