Grecia sprijină aderarea Bulgariei și României la Spațiul Schengen

Publicat: 13 01. 2023, 15:15
Actualizat: 13 01. 2023, 15:29
Foto: Pexels.com

Grecia își asumă o inițiativă de a sprijini cererea Bulgariei și României de aderare la spațiul Schengen, potrivit ministrului grec pentru migrație și azil, Notis Mitarakis.

Oficialul grec a fost primit joi, la Viena de cancelarul austriac, Karl Nehammer, după ce ieri s-a întâlnit cu ministrul de interne, Gerhard Karner, transmite publicația grecească Naftemporiki, citată de Rador.

Grecia sprijină aderarea Bulgariei și României, deoarece acest lucru va avea beneficii directe și pentru Grecia, întrucât țara va fi unificată rutier, în cadrul Spațiului Schengen, cu restul statelor membre ale Uniunii Europene, spune ministrul.

”Grecia își asumă inițiativa de a sprijini cererea Bulgariei și României de aderare la Spațiul Schengen. Această extindere va avea, de asemenea, beneficii directe pentru Grecia, deoarece va fi unificată pe cale rutieră cu restul statelor membre ale Uniunii Europene. M-am întâlnit aici, la Viena, cu cancelarul austriac, domnul Karl Nehammer, și cu ministrul de interne, domnul Gerhard Karner, iar săptămâna viitoare voi efectua o vizită la Sofia și la București. Există probleme care trebuie rezolvate, în special probleme legate de migrație, protecția frontierelor noastre externe, un subiect pentru care este necesară o politică europeană mai coordonată, dar și mai strictă. Pentru această inițiativă suntem în contact cu Președinția suedeză și Comisia Europeană”, a declarat Notis Mitarakis.

Pentru această inițiativă Grecia este în contact cu președinția suedeză a UE și cu Comisia Europeană.

Bulgaria și România au aderat la Uniunea Europeană în 2005, iar în 2011 au finalizat cu succes procedurile de evaluare a aderării lor la Spațiul Schengen, fapt confirmat prin Concluziile Consiliului Miniștrilor Afacerilor Interne din 9 iunie 2011, notează g4media.ro.

Integrarea României, Bulgariei  și Croației în spațiul Schengen a fost discutat în cadrul Consiliului Miniștrilor Afacerilor Interne din 8 decembrie 2022. Însă, doar cererea Croației a fost acceptată în unanimitate, cererile Bulgariei și României nu au fost admise din cauza obiecțiilor a două țări (Austria și Olanda).