Prima pagină » Actualitate » Grecii și românii, în topul europenilor care nu-și permit să meargă în concediu. Care este situația la nivel european

Grecii și românii, în topul europenilor care nu-și permit să meargă în concediu. Care este situația la nivel european

Grecii și românii, în topul europenilor care nu-și permit să meargă în concediu. Care este situația la nivel european
Grecii și românii, în topul europenilor care nu-și permit să meargă în concediu. Care este situația la nivel european

Aproximativ 35 de milioane de cetățeni ai Uniunii Europene, ceea ce reprezintă 28% din populație, nu își permit să meagă într-o vacanță de vară de minimum o săptămână.

Procentul ajunge la 59,5% în cazul persoanelor care înregistrează venituri sub rata riscului de sărăcie, potrivit unui studiu al Confederației Europene a Sindicatelor (CES), citat de Agerpres.

În rândul persoanelor care trăiesc în risc de sărăcie, adică încasează cu mai puțin de 60% față de venitul mediu, Grecia înregistrează cea mai proastă situație. Astfel, în această țară, 88,9% din persoanele la risc de sărăcie nu își permit să plece într-o vacanță de minimum o săptămână.

Urmează, în ordine, România (86,8%), Croaţia (84,7%), Cipru (79,2%) şi Slovacia (76,1%), a precizat CES.

În cifre absolute, italienii sunt pe locul 1

În cifre absolute, cel mai mare număr de persoane în această categorie se regăseşte în Italia – 7 milioane de persoane, Spania – 4,7 milioane, Germania – 4,3 milioane, Franţa – 3,6 milioane, Polonia – 3,1 milioane şi România – 3,077 milioane de persoane.

Mulţi dintre europenii cu venituri mai mici de 60% din medie sunt şomeri sau pensionari, dar acest grup include şi milioane de muncitori plătiţi cu salarii mici, în special cei care câştigă salariu minim legal.

O analiză a datelor Eurostat arată că inegalităţile în materie de concedii între cei mai săraci muncitori şi ceilalţi au crescut în 16 state membre pe parcursul ultimului deceniu. De exemplu, în România, 86,8% dintre cei care sunt supuşi riscului sărăciei nu pot să plece în vacanţă, comparativ cu 46,7% pentru cei cu venituri de peste 60% din medie. Acest decalaj de 40,1 puncte procentuale a crescut cu 17,1 puncte procentuale începând din 2010. Este vorba de cea mai mare creştere a decalajului înregistrată în ultimul deceniu în rândul statelor membre.

În prezent, 17 state membre UE au un salariu minim legal mai mic de 60% din salariul mediu naţional, subliniază Confederaţia Europeană a Sindicatelor (CES).

Autor
Daniel Matei a absolvit Facultatea de Jurnalism din București, iar de-a lungul ultimilor zece ani a lucrat pentru mai multe publicații online din România. El s-a alăturat echipei GÂNDUL.RO în ... vezi toate articolele

Citește și