GRECO susține că România trebuie să facă îmbunătățiri în sistemele sale anticorupție. Ce recomandă Grupul de state al Consiliului Europei

Publicat: 07 09. 2023, 13:11
Actualizat: 07 09. 2023, 13:12

Grupul de state împotriva corupției al Consiliului Europei susține că România şi-a dezvoltat un cadru instituţional şi legal pentru promovarea integrităţii şi combaterea corupţiei la nivelul funcțiilor executive de vârf ale guvernului central şi în cadrul agențiilor de aplicare a legii. Este concluzia la care a ajuns GRECO într-un raport publicat joi, menționând, însă, că este nevoie de progrese în mai multe domenii.

Eficacitatea sistemelor anticorupţie din România pentru funcțiile executive de vârf, precum președintele, prim-ministrul, viceprim-miniștrii, miniștrii, secretarii și subsecretarii de stat, consilierii prezidențiali, consilierii de stat, consilierii de stat și consilierii ministeriali, precum și în rândul personalului din cadrul Poliției și Jandarmeriei au fost evaluate în cadrul raportulului de evaluare al celei de-a cincea runde a GRECO.

GRECO dezvăluie, într-un comunicat oficial publicat pe site-ul instituției, că Agenția Națională de Integritate (ANI), Direcția Națională Anticorupție (DNA) și Direcția Generală Anticorupție (DGA) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne din România au dezvoltat un cadru instituțional de integritate, existând, totdată, și o strategie națională anticorupție (SNA).

Cadrul legal privind integritatea cuprinde mai multe legi care conțin reglementări ale conflictelor de interese, incompatibilităților, depunerilor de declarații de avere și de interese, acceptarea și divulgarea cadourilor, o nouă lege privind protecția avertizorilor de integritate intrând în vigoare în decembrie 2022. De asemenea, în cadrul raportului au fost identificate o serie de domenii în care sunt necesare îmbunătățiri și conține 26 de recomandări în acest sens.

Potrivit GRECO, un aspect care trebuie să intre în atenția autorităților constă în utilizarea frecventă de către Guvern a Ordonanțelor de Urgență pentru legiferarea în cazuri excepționale. Mai mult, este necesară instituirea unui mecanism independent, care să supravegheze refuzul autorităților de a divulga informațiile de interes public care nu sunt publicate sau actualizate online în mod regulat.

Totodată, Grupul de state împotriva corupției al Consiliului Europei consideră că este nevoie de mai multă claritate, coerență și stabilitate pentru cadrul juridic existent în materie de integritate, dispersat în diverse legi voluminoase, iar fenomenul „uşilor rotative” în cazul persoanelor cu funcții executive de vârf trebuie să fie încă reglementat.

În privința poliției și a jandarmeriei, GRECO este de părere că autoritățile ar trebui să ia măsuri pentru a aborda numirea pe scară largă a ofițerilor de aplicare a legii în funcții de conducere, în special din cauza fenomenului de „împuternicire”, care este lăsat, în mare parte, la latitudinea superiorului ierarhic direct.

În plus, raportul specifică și faptul că verificarea periodică a integrității ar trebuie să fie consolidată și să se desfășoare pe tot parcursul carierei agenților de aplicare a legii. În contextul în care exercitarea de activități secundare nu face obiectul unor mecanisme de supraveghere eficace, este necesară stabilirea unor reguli privind divulgarea și gestionarea conflictelor de interese în cadrul Jandarmeriei.

Pentru ca GRECO să poată evalua nivelul de conformitate al țării, autoritățile trebuie să prezinte un raport cu privire la punerea în aplicare a recomandărilor sale până la data de 31 decembrie 2024.

Sursa foto: Profimedia


CITEȘTE ȘI:

Raport GRECO: Transparenţa procesului parlamentar, per ansamblu, trebuie îmbunătăţită în România. Ce spun oficialii Consiliului Europei despre Secţia specială şi Legile Justiţiei

Asociația Magistraților din România critică dur implicarea serviciilor secrete în justiţia din Republica Moldova. Lupta anticorupție este vitală

Strategia Națională Anticorupție 2021-2025 a fost publicată în Monitorul Oficial