Greșeala care i-a adus acuzația de ucigaș de milionar unui muncitor în construcții nevinovat. Încătușat și bătut, deși aveau INTERCEPTĂRI fără dovezi
This browser does not support the video element.
Cazul doljeanului confundat cu unul dintre asasinii milionarului Adrian Kreiner, bătut de mascați în fața casei sale și târât pe la mai multe secții de poliție, a făcut înconjurul țării în noiembrie 2023. La șapte luni de la incident, Laurențiu Lăcătușu a primit acasă documentele prin care i se aduce la cunoștință faptul că apelurile telefonice i-au fost ascultate timp de 48 de ore, atât înainte de ridicarea sa de acasă, cât și după ce a fost audiat și lăsat să plece liber. Din documente reiese că, practic, soarta bărbatului a fost decisă în doar șapte ore, timp în care i-au fost interceptate apelurile telefonice.
- Procurorii au dispus ca discuțiile telefonice să fie interceptate începând cu data de 16 noiembrie, ora 11.30, iar în jurul orei 18.30, bărbatul era deja ridicat de mascați, deși conversațiile pe care le purtase nu indicau nicio legătură cu uciderea omului de afaceri de la Sibiu.
- Gândul a intrat în posesia documentelor care demonstrează că a fost o greșeală ridicarea de acasă, în forță, cu mascații, a lui Laurențiu Lăcătușu.
- Avocata lui Laurențiu Lăcătușu a făcut demersuri pentru a-i fi puse la dispoziție înregistrările convorbirilor telefonice purtate de clientul său înainte și după ce a fost ridicat nejustificat de acasă și dus încătușat la audieri pentru o crimă cu care nu avea nicio legătură.
Un muncitor în construcții s-a trezit peste noapte cu eticheta de ucigaș. Pe 16 noiembrie 2023, în jurul orei 18.30, Laurențiu Lăcătușu, un bărbat de 34 de ani din comuna Valea Stanciului, județul Dolj, a fost ridicat de mascați chiar din fața casei lui, agresat și băgat cu forța în duba Poliției.
Scena s-a petrecut chiar sub privirile îngrozite ale soției sale și ale fiului lor minor. Câțiva vecini alertați de țipetele femeii au ieșit în stradă și l-au văzut pe Laurențiu, pe care toți îl știau ca un bărbat bun și muncitor, cum este încătușat și luat pe sus de mai mai mulți oameni îmbrăcați în civil.
Bărbatul nu a primit nicio explicație atunci când i-a întrebat ce vor de la el. Abia la prima secție de poliție unde a fost dus a înțeles că era suspect de uciderea milionarului Adrian Kreiner, crimă despre care nici măcar nu auzise până atunci.
După ce polițiștii și-au dat seama că au făcut o confuzie, Laurențiu Lăcătușu a fost eliberat, dar nu înainte de a fi umilit, agresat și dus într-o pădure, unde s-ar fi încercat intimidarea lui.
De la Craiova, am fost luat de către jandarmi și dus într-o pădure, cred că din Vâlcea. Atunci nu realizam unde mă aflu, fiind zăpăcit de frică și de bătaie. În pădure, am fost preluat de mascați, aceștia mi-au dat jos cătușele și mi-au pus altele. Când au pus mâna pe mine, m-au avertizat că mascații bat rău, așa că mai bine să povestesc tot ce am făcut”, relatează Laurențiu Lăcătușu în plângerea făcută la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Timișoara.
La șapte luni de la incident, acesta a primit acasă documentele prin care i se aduce la cunoștință faptul că apelurile telefonice i-au fost ascultate timp de 48 de ore, atât înainte de reținerea sa, cât și după eliberare.
Gândul a intrat în posesia documentelor care demonstrează că polițiștii au făcut un abuz atunci când l-au reținut pe Laurențiu Lăcătușu. Unul dintre documente îi este adresat lui Laurențiu Lăcătușu, iar cel de-al doilea soției sale.
”Unul din numere nu îl mai am de vreo zece ani”
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu au dispus ca telefonul bărbatului să fie ascultat timp de 48 de ore, din 16 noiembrie 2023, ora 11:30, până în 18 noiembrie, ora 11:30.
Polițiștii care s-au ocupat de caz au grăbit însă lucrurile, astfel că nu au mai așteptat nici măcar 48 de ore pentru a strânge dovezi suficiente care să-l fi incriminat pe cel despre care presupuneau că ar fi autorul crimei.
Practic, decizia reținerii acestuia a fost luată în decurs de numai șapte ore, cât i-au ascultat telefonul și fără ca discuțiile purtate de Lăcătușu în acest timp să indice vreo legătură cu crima de la Sibiu. Mai mult, apelurile i-au fost ascultate și după ce anchetatorii și-au dat seama de confuzia făcută și l-au eliberat.
În documentele prin care este informat că i-au fost interceptate apelurile apar patru numere de mobil, dintre care numărul actual al doljeanului, dar și alte numere la care acesta a renunțat de multă vreme și care acum sunt folosite de alte persoane. În plus, Laurențiu Lăcătușu spune că nu cunoaște numărul care figurează pe document ca fiind ascultat deoarece i-ar aparține soției lui.
Unul din numerele de telefon este într-adevăr al meu, dar pe două dintre ele nu le mai am de multă vreme. Pe unul nu-l mai folosesc de vreo zece ani, iar pe altul tot așa, nici nu mai știu exact de când. Al patrulea număr nu mi-a aparținut niciodată și nici soției mele. Habar nu am al cui este”, a spus Laurențiu Lăcătușu, pentru Gândul.
Avocata bărbatului, Luminița Adam, a făcut demersuri către Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu pentru a-i fi puse la dispoziție înregistrările care au dus la reținerea nejustificată a clientului său.
Laurențiu Lăcătușu a făcut plângere la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Timișoara pentru loviri și alte violențe, rele tratamente și tortură psihică.
CITEȘTE ȘI: