O femeie și un bărbat, ambii în vârstă de 50 de ani, dar și fiul lor în vârstă de 21 de ani au fost internați în Clinica 2 de Boli Infecțioase a Spitalul Victor Babeș Timișoara cu simptome de botulism. Cu toții au consumat, în ultimele 14 zile, șuncă de porc preparată în propria gospodărie. Ancheta epidemiologică a scos la iveală ce se întâmplase, de fapt.
Toți spun că în urmă cu aproape două săptămâni au mâncat șuncă de porc preparată în gospodărie, la Crăciun, și păstrată în afumătoare, inclusiv pe caniculă. Botulismul este o toxiinfecție alimentară severă, care poate paraliza nervii și mușchii. Netratată, boala poate duce la deces.
Cei patru pacienți spun că au mâncat șuncă afumată provenită din porcul tăiat de Crăciun. Problema a fost că nu au păstrat preparatul în condiții corespunzătoare, ci l-au lăsat în afumătoare, descoperit, inclusiv peste vară.
„Este vorba de o șuncă de casă, pregătită în casă, din care în urmă cu aprox două săptămâni cei trei membri ai familiei, împreună cu alte 10-12 persoane au consumat sistematic, până în preziua prezentării”, spune Ruxandra Laza, medic Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Timișoara:
Când au ajuns la spital, cei doi părinți și fiul lor de 21 de ani acuzau o stare de rău, tulburări digestive și de vedere. Medicii au constatat că este vorba de botulism. Miercuri seară, al doilea băiat al familiei, aflat în penitenciar, a fost adus și el la spital, cu aceleași probleme.
„Este internat sub pază. A primit pachet de acasă, ei au voie să primească pachet și a consumat și el”, adaugă medicul.
Toți pacienții primesc tratament de specialitate, inclusiv fiole de ser antibotulinic.
„Tratamentul constă pentru prima administrare în cinci fiole și este într-adevăr foarte costisitor, prețul per fiolă este de în jur de 3000 și ceva de roni. Au fost anunțate restul spitalelor din zona Transilvaniei, au venit aceste doze azi-noapte.”, spune Diana Manolescu, director medical Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Timișoara.
Cornelia Bubatu, purtător de cuvânt DSP Timiș: „Ancheta epidemiologică se află în desfășurare, până la această dată fiind identificate 7 cazurile probabile în cadrul focarului familial de botulism.”
În cazul celor trei membri de familie, simptomele au apărut în urmă cu nouă zile. Oamenii aveau stare generală de rău, tulburări de vedere, dificultate la înghițire, uscăciune a mucoasei bucale și probleme digestive.
„În cursul serii trecute am sesizat Direcția de Sănătate Publică Timiș pentru demararea unei anchete epidemiologice. Există riscul ca numărul persoanelor infectate să fie mai mare, întrucât potențialul de extindere este legat de consumul alimentului contaminat. De asemenea, a fost sesizat Centrul Național de Control pentru Boli Transmisibile pentru a identifica dozele de ser botulinic disponibile la nivel național, aceasta dacă va exista o escaladare a numărului pacienților”, a precizat Diana Manolescu, director medical al Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara, potivit ziare.com
Specialiștii sanitar-veterinar recomandă să nu consumați carne care nu a fost preparată sau păstrată în condiții bune, dar nici conserve cu capacul deformat.
„Cele mai pronunțate simptome le are pacienta în vârstă de 50 de ani, care a venit pentru consult la camera de gardă. A fost evaluată și internată imediat în Clinica 2 de Boli Infecțioase. S-au administrat de urgență fiolele de ser antibotulinic polivalent și tratament simptomatic. Starea ei de sănătate este acum stabilă, dar pacienta rămâne în continuare sub monitorizare atentă, pentru că în orice moment pot interveni complicații. În ceea ce-i privește pe ceilalți doi membri ai familiei, soțul și fiul, și aceștia internați, au primit și ei tratamentul specific cu ser antibotulinic”, a explicat Ruxandra Laza, medic primar boli infecțioase Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.