Prima pagină » Actualitate » Greșeala pe care mulți români o fac la GRĂTAR. Când se pune carnea pe grill

Greșeala pe care mulți români o fac la GRĂTAR. Când se pune carnea pe grill

Greșeala pe care mulți români o fac la GRĂTAR. Când se pune carnea pe grill

Minivacanța de 1 Mai este momentul zero al petrecerilor în aer liber în România, iar grătăreala nu lipsește din …meniu.

Și, fiindcă tot vorbim de grătare, trebuie avut în vedere cum este corect să frigem carnea.

Carnea nu se ține direct în flacără

În primul rând, cel mai bun sfat pe care îl dau specialiștii este că nu se așează carnea direct pe flacără. Iar dacă, totuși, se întâmplă asta, niciodată nu trebuie combinată cu …alcoolul.

De ce? Pentru că, în urma arderii, ia „naștere” gudronul, care nu trebuie ingerat. Ficatul uman nu știe cum să proceseze și această subtanță, deși non-stop realizează mai bine de 200 de reacții chimice.

Conf. dr. Nastasia Belc, de la Institutul Naţional de Cercetare pentru Bioresurse Alimentare, explică: „Arsura de la grătar – găsim hidrocarburi aromatice policiclice foarte toxice. Suntem adaptați să simțim ce e toxic. Simțim un gust amărui în dreptul arsurii de grătar. Sunt și subtanțe toxice”.

Combinația carne la grătar – vedeta minivacanței de 1 Mai, înseamnă o reacție chimică.

Iată ce ne învață prof. univ. dr. ing Stefan Voicu, de la Facultatea de Inginerie Chimică și Biotehnologii: „Gudronul se dizolvă usor în alcool, noi luăm gudronul și îl ducem direct la ficat! Ficatul îl aruncă în sânge, pentru că nu are ce să facă cu el. Cantitatea de gudron din sânge ajunge la organele responsabile de curățarea organismului – plămân, rinichi, ficat. Ficatul e un reactor chimic, dar nu poate prelucra carbonul / carbunul”.

Așadar, ca să nu facem rău ficatului, nu așezăm niciodată carnea direct pe flacără, ci pe o plită încinsă. În plus, carnea trebuie marinată înainte de a o prepara termic.

„Produsul e mai masticabil, temperatura se transmite mai ușor în toată masa produsului” – conf. dr. Nastasia Belc, Institutul Naţional de Cercetare pentru Bioresurse Alimentare

Dacă procedăm întocmai, evităm apariția gudronului. De fiecare dată când marinăm carnea trebuie să folosim, în proporții optime, lămâie, deoarece conține acid. Iar acidul dintr-o lămâie ajută la asimilarea fierului din carne.

Și, în final, un sfat legat de salata de la grătar – adăugați pătrunjel proaspăt, căci are o foarte mare concentrație de vitamina C, scrie Pro Tv.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele

Citește și