Prima pagină » Actualitate » Greșeala pe care mulți români o fac la GRĂTAR. Când se pune carnea pe grill

Greșeala pe care mulți români o fac la GRĂTAR. Când se pune carnea pe grill

Greșeala pe care mulți români o fac la GRĂTAR. Când se pune carnea pe grill

Minivacanța de 1 Mai este momentul zero al petrecerilor în aer liber în România, iar grătăreala nu lipsește din …meniu.

Și, fiindcă tot vorbim de grătare, trebuie avut în vedere cum este corect să frigem carnea.

Carnea nu se ține direct în flacără

În primul rând, cel mai bun sfat pe care îl dau specialiștii este că nu se așează carnea direct pe flacără. Iar dacă, totuși, se întâmplă asta, niciodată nu trebuie combinată cu …alcoolul.

De ce? Pentru că, în urma arderii, ia „naștere” gudronul, care nu trebuie ingerat. Ficatul uman nu știe cum să proceseze și această subtanță, deși non-stop realizează mai bine de 200 de reacții chimice.

Conf. dr. Nastasia Belc, de la Institutul Naţional de Cercetare pentru Bioresurse Alimentare, explică: „Arsura de la grătar – găsim hidrocarburi aromatice policiclice foarte toxice. Suntem adaptați să simțim ce e toxic. Simțim un gust amărui în dreptul arsurii de grătar. Sunt și subtanțe toxice”.

Combinația carne la grătar – vedeta minivacanței de 1 Mai, înseamnă o reacție chimică.

Iată ce ne învață prof. univ. dr. ing Stefan Voicu, de la Facultatea de Inginerie Chimică și Biotehnologii: „Gudronul se dizolvă usor în alcool, noi luăm gudronul și îl ducem direct la ficat! Ficatul îl aruncă în sânge, pentru că nu are ce să facă cu el. Cantitatea de gudron din sânge ajunge la organele responsabile de curățarea organismului – plămân, rinichi, ficat. Ficatul e un reactor chimic, dar nu poate prelucra carbonul / carbunul”.

Așadar, ca să nu facem rău ficatului, nu așezăm niciodată carnea direct pe flacără, ci pe o plită încinsă. În plus, carnea trebuie marinată înainte de a o prepara termic.

„Produsul e mai masticabil, temperatura se transmite mai ușor în toată masa produsului” – conf. dr. Nastasia Belc, Institutul Naţional de Cercetare pentru Bioresurse Alimentare

Dacă procedăm întocmai, evităm apariția gudronului. De fiecare dată când marinăm carnea trebuie să folosim, în proporții optime, lămâie, deoarece conține acid. Iar acidul dintr-o lămâie ajută la asimilarea fierului din carne.

Și, în final, un sfat legat de salata de la grătar – adăugați pătrunjel proaspăt, căci are o foarte mare concentrație de vitamina C, scrie Pro Tv.

Recomandarea video

Citește și

Mediafax
Alarma medicilor: Boala care revine și amenință bebelușii
Digi24
Avionul premierului slovac a fost puternic avariat pe aeroportul din Bruxelles: „Nu se mai poate zbura cu el”
Cancan.ro
BREAKING | Wiz Khalifa, condamnat în România la 9 luni de închisoare cu executare!
Prosport.ro
Loredana nu-și mai lasă soțul să muncească în Germania, deși e milionar, pentru că s-a plictisit de stilul de viață de acolo
Adevarul
Detaliul din biroul lui Vladimir Putin care a dat de gol o nouă minciună a propagandei Kremlinului
Mediafax
Sărbătorile dăunează grav sănătății. Ce probleme medicale riscă românii în această perioadă
Click
Ce spun psihologii despre oamenii care păstrează pungile, borcanele goale, hârtia de ambalaj „pentru orice eventualitate”
Digi24
Guvernul va achita o datorie veche de peste 30 de ani către SUA, pentru un credit folosit la importul de bumbac
Cancan.ro
A început războiul pentru averea Rodicăi Stănoiu! Moștenitorii surpriză, care i-au luat fața Puișorului
Ce se întâmplă doctore
Vremea se schimbă radical înainte de sărbători! Care sunt zonele în care va ninge abundent de Crăciun
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Un român a mers ani de zile cu o Toyota hibrid, dar nu i-a făcut niciun schimb de ulei: „Am crezut că e electrică”
Descopera.ro
Savantul care a riscat TOTUL pentru a salva omenirea
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. ION: – Părinte, am voie să mă uit după femei cu posteriorul mare?
Descopera.ro
Record absolut! Cu cât au împrumutat românii Guvernul în 2025?