GREȘEALA uriaşă pe care o fac românii toamna la curte sau la bloc. Locatarii riscă amenzi usturătoare

Publicat: 16 09. 2024, 08:58
Actualizat: 16 09. 2024, 09:00

Problema curățeniei în grădinile din fața blocurilor este una întâlnită frecvent în multe comunități și poate avea multiple soluții, dar în același timp implică și responsabilități din partea cetățenilor. O lege emisă în anul 2022 care prevede amenzi pentru locatarii care nu mențin curățenia în jurul blocului. 

Arderea frunzelor uscate și a vreascurilor în curtea din fața blocului este o practică des întâlnită în unele cartiere, însă este una ilegală. Amenzile în acest caz sunt cuprinse între 400 lei și 20.000 de lei. De asemenea, și cei care locuiesc la casă trebuie să respecte această lege, în caz contrar sunt sancționați.

Garda de Mediu subliniază că arderea frunzelor, a vreascurilor sau a altor resturi vegetale este interzisă, potrivit legii compostului.

Cei care nu respectă legea riscă amenzi cuprinse între 400 lei și 20.000 de lei. În cazul persoanelor fizice, amenda maximă poate fi de 800 lei, iar pentru cele juridice, este cuprinsă între 10.000 și 20.000 de lei.

„Cei care încalcă legislația risca amenzi de până la 20.000 lei (pentru persoanele juridice n.r)! Bineînţeles, nu avem voie să dăm foc nici vreascurilor ori altor resturi vegetale. Se impune, astfel, obligativitatea de a face selectarea deșeurilor nepericuloase compostabile, prin reciclarea/valorificarea acestora folosind opțiunea de compostare/digestie anaerobă, în vederea protejării sănătății umane și a mediului înconjurător”, arată Garda de Mediu.

Președinta Asociației Peisagiștilor din România, Diana Culescu, trage un semnal de alarmă cu privire la frunzele care cad din copaci toamna. Persoanele care stau la curte sunt sfătuite să renunțe la strângerea frunzelor care se aștern pe sol. Deși românii au obiceiul să strângă frunzele și să le arunce la gunoi crezând că astfel păstrează curățenia sau protejează solul și copacii, experta Diana Culescu, are o altă variantă.

Diana Culescu atrage atenția că strângerea frunzelor de pe spațiile verzi, mai ales cele din împrejurul arborilor, nu este benefică deoarece, astfel,  sunt eliminați nutrienții necesari pentru dezvoltare pomilor și pentru fertilitatea pământului.

Foto: Pixabay