Greva de la STB continuă, pentru a treia zi. Șoferii și vatmanii nu au ieșit pe traseu
Sâmbătă este a treia zi de grevă la Societatea de Transport București (STB), după ce negocierile dintre sindicaliști și autorități au eșuat. Astfel, locuitorii Capitașei trebuie să gasească soluții altenative pentru a acoperi lipsa mijloacelor de tranport în comun la suprafață.
Negocierile de vineri seara dintre reprezentanții angajaților de la Societatea de Transport București, aflați în grevă încă de joi dimineața, și autorități au eșuat. Sindicaliștii spun că primarul general nu a stat mult cu ei, iar, de partea cealaltă Nicușor Dan susține că singura revendicare a fost demisia directorului, relatează Mediafax.
Revendicările protestatarilor
Bucureștenii sau cei aflați în trecere prin Capitală nu au acces la autobuze, tramvaie, trolee, pentru a treia zi la rând, pentru că șoferii și vatmanii nu s-au întors la serviciu.
Angajații Societății de Transport București au intrat joi dimineață în grevă spontană. Tribunalul București a suspendat protestul, însă angajații STB au continuat să nu vină la serviciu.
Cei implicatați în protect cer un nou contract colectiv de muncă și salarii majorate, dar și demisia actualului director. Sindicaliștii spun că un șofer de la STB câștigă, în prezent, aproximativ 4.000 de lei brut, deși lucrează sâmbăta, duminica și în alte zile libere.
Siviu Predoiu, ministrul Justiției, a declarat că reprezentanții sindicatului din cadrul STB sunt pasibili de dosare penale dacă nu respectă o hotărâre judecătorească.
Șoferii STB au refuzat să iasă pe traseu, vineri, pentru a doua zi consecutiv, deși, cu o zi înainte, judecătorii de la Tribunalul București au decis că greva este ilegală și ei trebuie să își reia activitatea.
Un alt proces a avut loc vineri, tot la Tribunalul București, iar magistrații au stabilit, din nou, că acțiunea de protest este ilegală. „Dispune încetarea grevei ca ilegală și reluarea imediată a activității”, a decis un complet al Tribunalului Capitalei.
„Principiile sunt clare în orice conflict – când instanța s-a pronunțat – s-a încheiat orice discuție. Dacă se ignoră deciziile instituției judecătorești, atunci sunt alte instituții care trebuie să intervină imediat, altfel legea va fi încălcată în continuare. Asta înseamnă stat de drept”, a declarat ministrul Justiției, la B1TV.