Greva din Educație continuă. Nistor, după negocierile de luni: ”PROTESTUL de mâine se ţine, nu există motive care să ne determine să renunţăm la el”
Liderul Federaţiei Sindicatelor din Educaţie, Marius Nistor a declarat luni, după întâlnirea cu miniştrii Muncii şi Educaţiei, că în momentul de faţă nu există niciun motiv care să îi determine pe profesori să renunţe la protestul de marți. El a anunţat că a cerut suplimentar o întâlnire cu preşedintele Klaus Iohannis, pentru că este obligaţia acestuia să medieze acest conflict din Educaţie.
”Protestul de mâine se ţine, în momentul de faţă nu există niciun motiv care să ne determine să renunţăm la el. Am solicitat suplimentar o întâlnire a Birourilor celor trei federaţii cu domnul preşedinte Klaus Iohannis, pentru că repetăm, este obligaţia domniei sale să intervină într-un moment cheie, într-un moment critic şi să medieze în acest conflict care a izbucnit între angajaţii din învăţământ şi Guvernul României”, a declarat Marius Nistor, potrivit news.ro.
”Mâine, după ora 16.30, suntem dispuşi să ne întâlnim unde doreşte preşedintele pentru a rezolva această problemă”, a adăugat liderul sindical.
Pe de altă parte, ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat luni, la finalul negocierilor cu liderii sindicatelor din învățământ că a fost o discuție „constructivă”.
„Am avut o discuție constructivă. Începând de azi discutăm tehnic în profunzimea a ceea ce solicită dânșii pe noua grila de salarizare, plecăm de la salariul mediu brut pentru debutanți și discutam posibilități. Doamna ministru Deca va pleca la Guvern, la domnul premier și îi va prezenta succint ce am discutat noi aici”, a afirmat Budăi.
Liderii sindicatelor din Educaţie s-au întâlnit luni, 29 mai, la ora 14:00, cu ministrul Muncii, Marius Budăi.
Discuţiile s-au axat pe viitoarea grilă de salarizare din sistem, surse care participă la negocieri susțin că profesorii nu vor renunța la greva generală până când TOATE revendicările avute nu le vor fi acceptate. Cadrele didactice din România sunt în grevă generală din 22 mai 2023.
Debutantul, salariu mediu brut pe economie
În context, sindicaliștii cer ca în viitoarea grilă de salarizare venitul debutantului cu studii superioare de lungă durată să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie.
„Vom discuta cu domnul Budăi despre promovarea unei Ordonanţe de Urgenţă, a unui singur articol în care să stipuleze foarte clar că pe viitoarea grilă de salarizare reperul care se ia în considerare este salariul debutantului cu studii superioare de lungă durată, echivalentul salariului mediu brut pe economie.
Şi de acolo plecăm şi creionăm orice tip de grilă salarizare”, a declarat Marius Nistor, președintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”.
Însă, Nistor insistă că, până când nu va exista un act normativ aprobat și care să conțină revendicările profesorilor, nu poate fi vorba de încetarea grevei generale din învăţământ.
„Trebuie să vedem actul normativ aprobat, prima dată, discutăm pe lucruri concrete, nu pe angajamente. Angajamentele nu sunt credibile pentru colegii noştri din teritoriu.