Prima pagină » Actualitate » Greva din educație, suspendată până în septembrie. Cât au obținut dascălii și cum răspund liderii sindicali acuzațiilor de trădare

Greva din educație, suspendată până în septembrie. Cât au obținut dascălii și cum răspund liderii sindicali acuzațiilor de trădare

Greva din educație, suspendată până în septembrie. Cât au obținut dascălii și cum răspund liderii sindicali acuzațiilor de trădare
Grevă în școli. Mii de profesori protestează în București / Sursa foto: Alexandra Pandrea (GÂNDUL)

Greva profesorilor se suspendă de luni până la reînceperea anului școlar 2023-2024, anunță sindicatele. Dascălii au obținut creșterea salariilor cu 25% începând cu 1 ianuarie 2024, dar ordonanțele guvernului trebuie să treacă de votul Parlamentului. De marți, școlile vor fi redeschise formal, principala materie care se va preda, cel puțin la anii terminali – clasele VI, VIII și XII – va fi “Ultimul clopoțel”. Cele două ordonanțe care i-au întors pe dascăli din drum au fost și ultimele pe care și-a pus pixul la lucru, în calitate de premier, Nicolae Ciucă, conform înțelegerii dintre PNL și PSD, care condiționa rocada guvernamentală de încheierea cu succes a grevei din educație. Cei mai mari câștigători din acest conflict sunt profesorii debutanți care au obținut 1.300 de lei net, începând de la 1 ianuarie 2024.

Una dintre solicitările sindicatelor pentru suspendarea grevei generale a fost ca în ordonanța de urgență să fie inclus un articol care să prevadă că salariul debutantului va fi cât cel mediu pe economie, de la 1 ianuarie 2024.

Da, confirmă Marius Budăi, ministrul Muncii. „De la 1 ianuarie 2024, salariul net al debutantului va fi de 4.600 lei”, a precizat el în briefingul de la finalul ședinței de Guvern.

Grila de salarizare aplicabilă sistemului național de învățământ începând cu 1 ianuarie 2024 se stabilește pornind de la salariul mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023 pentru profesori debutanți/asistenți universitari, prevede ordonanța de urgență adoptată de Guvern, adică 6.789 de lei, conform datelor Institutului Național de Statistică.

Potop de ordonanțe

Cele două ordonanțe care au stins pentru moment greva din școală sunt cea privind noile salarii – citiți AICI integral texul Ordonanței – și cea referitoare al noile condiții referitoare la examenul de Bacalaureat și concursuri pentru ocuparea catedrelor – citiți AICI integral.

De asemenea, se mai află în lucru alt proiect de ordonanță care privește “unele măsuri pentru acordarea unei prime de carieră didactică pentru personalul didactic și didactic auxiliar precum și primă de carieră profesională pentru personalul nedidactic din învățământul de stat suportate din fonduri externe nerambursabile.

Acuzații de trădare

Pe rețelele de socializare au apărut reacții ale profesorilor, nemulțumiți de faptul că s-a decis suspendarea grevei, în urma consultării cu liderii de sindicate din teritoriu, și nu cu membrii de sindicat. Unii profesori confirmă că nu au fost consultați cu privire la suspendarea grevei, iar majoritatea mesajelor din rețelele sociale îndeamnă la schimbarea liderilor de sindicat, acuzându-i de trădare pe cei doi lideri care au negociat cu Guvernul, Marius Nistor de la FSE și Simion Hancescu, FSLI.

“Singura acțiune a profesorilor împotriva lor și a liderilor județeni este ieșirea în masă din sindicat. Să rămână doar cu contribuția spărgătorilor de grevă,” “Lideri mincinoși”, “Ați trădat, “Ați schimbat regulile în timpul jocului”, sunt o parte dintre mesaje.

Filmul negocierilor

În conferința de presă care anunța înghețarea grevei, liderul FSLI, Simion Hancescu, a explicat de unde s-a plecat și unde s-a ajuns.

“S-a plecat de la oferte de vouchere, care au fost respinse, acele vouchere s-au transformat ulterior în sume fixe. Acest lucru nu a fost acceptat, am continuat greva și am ajuns azi la oferta guvernului de creștere medie de 25% în învățământ, cu procente cuprinse între 24 și 31% pentru diverse categorii. Am fost acuzați că suntem trădători. Nu, noi am luat decizia de suspendare fiind mandatați de liderii sindicali. Mai sunt oameni nemulțumiți, care consideră că am trădat. Nu am trădat cu nimic”, afirmă Hancescu.

La rândul său, Marius Nistor, liderul sindicatului „Spiru Haret” subliniază că protestul dascălilor este doar suspendat până la începerea noului an școlar, 2023-2024. Mai precis, ordonanțele guvernului trebuie să fie incluse în noul pachet de legi ale Educației, adică adoptate de Parlament, desi au fost publicate deja în Monitorul Oficial.

Cum se apropie și vacanța parlamentară, este greu de crezut că ultimele ordonanțe ale guvernului Ciucă vor deveni legi și vor fi promulgate înainte de sfârșitul anului. Astfel, sindicatele pot reaprinde conflictul social oricând vor, începând cu luna septembrie.

CITEȘTE ȘI:

VIDEO | Ligia Deca, după suspendarea grevei profesorilor: „Cadrele se întorc în școli și procesele educaționale revin la normal”

Rene Pârșan a debutat în presă în 1992, reporter și redactor la Evenimentul Zilei. Între 1994 și 2010 a fost senior editor, editorialist, reporter și fotoreporter la ZIUA. A mai colaborat ca ... vezi toate articolele

Citește și