Sindicatele din Educaţie nu cedează și, în lipsa unui acord cu Guvernul, organizează marţi, 30 mai, un miting de protest în Piaţa Victoriei. Dascălii s-au strâns în fața Guvernului în jurul orei 11:00 și au plecat în marș, două ore mai târziu, către Palatul Cotroceni. Mai multe străzi din București sunt blocate.
UPDATE ora 15:30 – Negocieri la Cotroceni între președintele Klaus Iohannis și reprezentanții profesorilor
Preşedintele Klaus Iohannis a acceptat să îi primească la discuţii pe reprezentanții profesorilor care protestează marți în Capitală. (Detalii suplimentare aici…)
UPDATE ora 14:40 – Profesorii protestatari au ajuns la Cotroceni
Profesorii care au plecat în marș de la Palatul Victoria au ajuns la reședința președintelui Klaus Iohannis, respectiv la Palatul Cotroceni.
UPDATE ora 14:20 – Surse: Preşedintele Klaus Iohannis a acceptat să discute cu profesorii care protestează
Preşedintele Klaus Iohannis îi va primi la discuţii pe profesorii care sunt în marş către Cotroceni, conform unor surse.
Întâlnirea ar urma să aibă lor marți, la ora 15:30.
UPDATE ora 13:30 – Negocierile dintre Guvern și sindicatele din Educaţie au eșuat. „Acțiunea de protest continuă”
Prim-ministrul Nicolae Ciucă s-a întâlnit, la Palatul Victoria, cu reprezentanții liderilor sindicatelor din Educație.
În cadrul dialogului, la care a participat și ministrul Educației, doamna Ligia Deca, reprezentanții profesorilor „au primit aceeași ofertă, care este inacceptabilă”, motiv pentru care greva va continua. (DETALII SUPLIMENTARE AICI…)
UPDATE ora 13:00: Cei 20.000 de profesori au plecat în marș spre Palatul Cotroceni
Cei aproximativ 20.000 de profesori au plecat în marș spre Palatul Cotroceni, pentru a-și striga nemulțumirile și în fața președintelui României, Klaus Iohannis.
Sindicaliștii din Învățământ îi cer preşedintelui României să medieze conflictul izbucnit între salariaţii din învăţământ şi Guvernul României.
UPDATE 11:20: Mii de profesori s-au adunat în Piața Victoriei
Mii de profesori s-au adunat, marți, în jurul orei 11:00, în Piața Victoriei din Capitală, pentru a cere salarii mai mari. Este deja a șaptea zi de grevă, timp în care mulți dascăli nu au mai ținut orele și elevii au rămas acasă.
La acțiunea de protest participă profesori din toată țara. Ei au venit cu autocarele, pentru a-și cere drepturile în fața guvernanților.
UPDATE ora 11:00 – Nicolae Ciucă anunță că se întâlnește cu reprezentanții profesorilor la ora 12:00 / Lider de sindicat: „Am aflat şi noi din presă”
Guvernul anunţă că Nicolae Ciucă se întâlneşte cu sindicatele din Educaţie, marți, la ora 12:00.
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, spune că nu a fost invitat la discuții și a „aflat din presă că pe agenda premierului e prinsă o consultare cu liderii sindicatelor din Educaţie”.
ȘTIRE INIȚIALĂ
Potrivit organizatorilor, la protest sunt aşteptaţi peste 20.000 de participanţi.
Marți, la ora 11, cadrele didactice se vor aduna în Piața Victoriei. La ora 13:00, vor pleca pe traseul str. Buzești – str. Berzei – str. Știrbei Vodă – Splaiul Independenței – Pod Grozăvești – Șos. Grozăvești – Bd. Geniului – Statuia Leu. Profesorii vor rămâne la Palatul Cotroceni până la ora 16:00.
Poliția anunță că vor fi restricții de trafic în București în timpul protestului care va fi organizat astăzi de federațiile din educație.
Începând cu ora 10.00, se va resistematiza traficul în Piața Victoriei, asigurându-se două benzi pe sens în fața Guvernului Astfel, începând cu ora 10.00, se va resistematiza” traficul rutier în Piața Victoriei, asigurându-se două benzi pe sens în fața Guvernului, pe Bd. Aviatorilor circulându-se doar către Bd. Lascăr Catargiu și se va restricționa traficul gradual pentru staționarea autocarelor pe Șos. Kiseleff, benzile I, III și IV, pe segmentul cuprins între Str. Arh. Ion Mincu și Piața Victoriei, fără afectarea intersecțiilor. Banda II de circulație pe tronsonul de mai sus va fi destinată autovehiculelor de intervenție.
Luni, sindicaliştii au anunţat că nu renunță la greva generală care a început în data de 22 mai. Ei i-au cerut preşedintelui Klaus Iohannis să medieze conflictul izbucnit între salariaţii din învăţământ şi Guvern.
„Am solicitat suplimentar o întâlnire a birourilor celor trei federaţii cu domnul preşedinte Klaus Iohannis, pentru că, repetăm, este obligaţia domniei sale să intervină într-un moment cheie, într-un moment critic şi să medieze în acest conflict care a izbucnit între salariaţii din învăţământ şi Guvern.
Astăzi înaintăm adresa respectivă, aşteptăm răspunsuri. Mâine (n.r. – marţi, 30 mai), după ora 16:30, suntem dispuşi să ne întâlnim unde doreşte preşedintele pentru a rezolva această problemă”, a transmis preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor.
La negocierile de luni, liderii sindicatelor din Educaţie i-au propus ministrului Muncii o nouă variantă de majorare salarială până la finele anului, prin care coeficientul de ierarhizare 1 să fie multiplicat cu 3.000 de lei, cât este salariul minim pe economie, şi au transmis că aşteaptă cât mai repede „un semnal din partea Guvernului”.
„Am repetat ceea ce noi am cerut şi anume găsirea unei soluţii în aşa fel încât să se acorde o majorare salarială până la finalul anului şi, cel mai important lucru, să ni se garanteze printr-un act normativ că în legea salarizării profesorul debutant va avea salariul cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie şi, ca variantă legată de creşterea salariului până la finalul anului, le-am propus să se aplice articolul 12 din Legea 153.
Mai concret, coeficient de ierarhizare 1 să fie multiplicat cu 3.000 lei cât este salariul minim pe economie şi nu cu 2.500 cât este acum.
A rămas ca ministrul Muncii să prezinte prim-ministrului sau celor din coaliţie această propunere şi să o analizeze, dar, deocamdată, nu avem nimic concret. Aşteptăm cât mai repede din partea Guvernului un semnal.
Decizia se ia în coaliţie. A rămas ca ministrul Muncii să prezinte în coaliţie cele pe care le-am discutat astăzi şi să vină cât mai repede cu un răspuns”, a declarat preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu, la finalul discuţiilor de la Ministerul Muncii.
Liderii sindicali au mai spus că soluţiile trebuie luate cu începere din luna iunie, pentru că amânarea lor va acutiza criza.