GREVĂ ÎN ÎNVĂȚĂMÂNT. Guvernul, ședință excepțională pentru aprobarea OUG privind oferta salarială făcută profesorilor / Noi negocieri cu sindicatele
Ședință excepțională la Guvern joi, 1 iunie, pentru aprobarea OUG care vizează noile oferte salariale făcute personalului din sistemul de învăţământ.
Oferta Executivului își propune să detensioneze situația din țară, cu profesorii intrați în a doua săptămână de grevă generală.
Sindicaliștii, chemați la Palatul Victoria
După ședința de Guvern, care va fi prezidată de premierul Nicolae Ciucă, la prânz vor avea loc noi consultări cu reprezentanţii sindicatelor din Educaţie.
Primul-ministru i-a invitat la dialog pe sindicaliștii din Educație, discuțiile urmând a se axa pe oferta făcută de Executiv cadrelor didactice.
„Educaţia reprezintă o prioritate naţională reală la toate nivelurile, iar statul, mediul privat şi cetăţenii îşi asumă împreună responsabilităţi pentru susţinerea acesteia.
În acest context, se urmăreşte performanţa şi calificarea tuturor celor implicaţi: elevi, personal didactic şi părinţi, construind un mediu caracterizat de respect reciproc, în care protejarea şi afirmarea demnităţii umane au prioritate.
Personalul didactic reprezintă o categorie de actori educaţionali, cu rol strategic în asigurarea performanţei la nivelul sistemului de învăţământ.
Pentru a excela într-o serie de roluri specifice procesului de învăţământ, personalul didactic trebuie să îşi adapteze în permanenţă activitatea la realităţile unei Românii moderne şi la nevoile elevilor.
În acest context, majorarea salariilor personalului didactic/ didactic auxiliar şi personalului nedidactic din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior reprezintă o măsură care susţine creşterea calităţii actului educaţional”, arată Nota de fundamentare a OUG propusă de Guvern pentru detensionarea situației din sistemul de învățământ.
Potrivit documentului, începând cu 1 iunie 2023, se majorează salariile de bază după cum urmează:
- personalului didactic şi personalului didactic auxiliar din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior cu suma 1000 de lei brut pe fiecare funcţie;
- personalului nedidactic din cadrul unităţilor de învăţământ preuniversitar şi instituţiilor de învăţământ superior cu suma 400 de lei brut pe fiecare funcţie;
Majorările salariale se suportă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educaţiei.
Totuși, liderii de sindicat au transmis că au primit refuzuri din țară, profesorii fiind deciși să continue greva.