Prima pagină » Actualitate » GREVĂ în mai multe prefecturi din țară. Funcționarii, nemulțumiți de salariile pe care le primesc

GREVĂ în mai multe prefecturi din țară. Funcționarii, nemulțumiți de salariile pe care le primesc

GREVĂ în mai multe prefecturi din țară. Funcționarii, nemulțumiți de salariile pe care le primesc

Angajații mai multor prefecturi din țară au făcut grevă lui, 10 aprilie. Funcţionarii publici se declară nemulțumiți de salariile primite, pe care le consideră prea mici în comparaţie cu lefurile din alte instituții de stat.

În jur de 1800 de salariați participă la acțiunea declanșată.

Ce solicită sindicaliștii

Funcţionarii publici şi personalul contractual din instituţiile prefectului din ţară, declară grevă generală în data de 10 aprilie 2023. La această acţiune vor participa 1800 salariaţi prin încetarea colectivă şi voluntară a lucrului la sediul instituţiei prefectului.

Solicităm trecerea personalului angajat în prefecturi din categoria funcţiilor teritoriale în cea a funcţiilor de stat. Salarizarea personalului din cadrul instituţiilor prefectului trebuie să fie la nivelul funcţiilor publice de stat, având în vedere că instituţia prefectului este un organ de control al activităţii autorităţilor publice locale şi de conducere a serviciilor publice deconcentrate”, a transmis Sindicatul „Egalitatea” al Funcţionarilor Publici şi Personalului Contractual din Administraţia Publică

Potrivit sindicaliștilor, un funcționar din instituția prefectului câștigă mai puțin decât un angajat de la consiliul judeţean, primării sau serviciile publice deconcentrate.

La București, „activitatea desfăşoară în condiţii normale”

Greva din prefecturi a început luni, 10 aprilie 2023, la ora 09:00. Funcționarii sunt deciși să protesteze până când solicitările lor vor primi un răspuns de la autoritățile centrale.

La București, Prefectura Capitalei anunță că activitatea instituției nu este afectată de greva generală declanşată la nivel naţional de Sindicatul „Egalitatea” al Funcţionarilor Publici şi Personalului Contractual din Administraţia Publică. „Activitatea tuturor serviciilor care desfăşoară operaţiuni cu publicul se desfăşoară în condiţii normale, conform programului afişat pe site-ul instituţiei. Vom informa cu promptitudine cetăţenii, în măsura în care situaţia actuală va suferi orice modificare”, a transmis Prefectura.

În schimb, la Brașov, activitatea Instituţiei Prefectului a fost blocată. Însuși prefectul Cătălin Văsii a spus că „există adevăr” în revendicările funcționarilor. „Dreptul la grevă este prevăzut de Constituţia României şi, aşa cum am mai spus-o şi la precedentele greve, cred că există adevăr în argumentele celor care susţin această grevă. Într-adevăr, drepturile salariale ale angajaţilor din Instituţiile prefectului sunt sub cele ale multor altor categorii profesionale. Cred că trebuie să existe o normalitate şi în ce priveşte plata salariilor”, a declarat prefectul Braşovului, Cătălin Văsii.

Astfel, activitatea în aproape toate serviciile a fost suspendată, cu excepţia Paşapoartelor, Înmatriculărilor auto şi Permiselor.

La Iași, peste jumătate dintre cei 50 de angajaţi ai Prefecturii au intrat în grevă. Funcționarii de aici arată că un consilier superior, cu o vechime de 20 de ani, are un salariu net de aproape 4200 de lei, în timp ce în serviciile deconcentrate ale ministerelor același rang de consilier superior este plătit cu aproape 8000 de lei.

Și Sibiul protestează. „Vă informăm că Sindicatul Egalitatea al Funcţionarilor Publici şi Personalului Contractual din Administraţia Publică din cadrul Instituţiei Prefectului – Judeţul Sibiu organizează luni, 10 aprilie a.c., grevă generală. Pe durata grevei, activitatea din cadrul Instituţiei Prefectului – Judeţul Sibiu va fi suspendată, cu excepţia activităţilor desfăşurate de către Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor şi Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor”, a anunţat Instituţia Prefectului Sibiu.

În județul Sălaj, angajații Instituţiei Prefectului au ieşit în stradă afişând mesaje precum „Redaţi demnitatea angajaţilor Instituţiei Prefectului”, „Instituţia Prefectului = cenuşăreasa administraţiei publice”, „Echivalarea funcţiilor din Instituţia Prefectului cu funcţiile publice de stat” sau „Aplicaţi echitabil prevederile Legii salarizării 153/ 2017”.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele