Peste 20 de persoane au fost confirmate cu gripă și se află internate la Spitalul de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași. Dintre aceștia, un pacient a avut nevoie să fie transferat către Anestezie și Terapie Intensivă după ce starea de sănătate s-a agravat. Medicii atrag atenția că, odată cu relaxarea măsurilor, mai ales după ce purtarea măștii de protecție nu a mai fost obligatorie, a crescut vizibil numărul celor care ajung la spital cu simptome de gripă.
Specialiștii ieșeni au explicat care sunt aceste simptome, când trebuie să ne adresăm medicului, dar și de ce este important să nu ne tratăm acasă.
„Gripa, cea mai gravă formă de viroză respiratorie, este o boală imunosupresoare, acest lucru însemnând că scade imunitatea organismului. Prezintă un debut brusc, în câteva ore, cu febră înaltă, cefalee, adică durere de cap, durere la nivelul globilor oculari, mialgii, dureri la nivelul mușchilor, astenie marcată. În cazuri rare curge nasul sau este prezentă tusea”, a declarat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași.
Comparativ, o simplă viroză respiratorie are ca simptome rinoreea (curgerea nasului), nasul înfundat, tusea umedă, astenie ușoară și febră până la 38 de grade sau deloc.
Deși de cele mai multe ori, pentru persoanele sănătoase, gripa nu reprezintă un pericol vital, pentru persoanele cu afecțiuni cronice sau femeile însărcinate este nevoie de o atenție sporită. Acestea trebuie să comunice simptomele medicului de familie și chiar să se prezinte la un consult de specialitate. Dr. Florin Roșu mai spune că este important să știm că gripa poate decompensa afecțiunile deja existente, cum ar fi cele cardiace sau pulmonare cronice.
„Un tratament nespecific, luat după ureche și nerecomandat de către medic după efectuarea testului care confirmă gripa, poate agrava starea de sănătate a pacientului. Tratamentul specific, administrat în caz de gripă, durează șapte zile. Dacă după aceste zile nu se ameliorează simptomele sau chiar se agravează, pacientul trebuie să solicite de urgență un control de specialitate pentru a se stabili cauzele acestei evoluții nefavorabile și pentru a se interveni”, a mai precizat dr. Florin Roșu.
Pentru prevenirea infectării, medicii recomandă să purtăm în continuare masca de protecție, în special în zonele aglomerate, dar și să ne vaccinăm antigripal.
„Prevenția se poate realiza în două moduri: o metodă nespecifică și banală – purtarea măștii, evitarea spațiilor aglomerate, localuri, mijloace de transport în comun și una specifică, recomandată, prin vaccinare. De aceea, sfătuim populația să facă tot ce este sănătos pentru a-și îngriji sănătatea la fel de mult cum își îngrijesc și celelalte aspecte ale vieții”, a completat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase din Iași.