Grupul G7 al celor mai puternice economii din lume se reunește pentru a discuta securitatea alimentară în contextul războiului. Un sfert din comerțul mondial cu grâu este asigurat de Rusia și Ucraina
Grupul G7 se va reuni virtual vineri pentru a discuta impactul invadării Ucrainei de către Rusia asupra securităţii alimentare mondiale şi modul în care pot fi stabilizate cel mai bine pieţele de alimente, a anunţat marţi Guvernul de la Berlin, care va găzdui reuniunea, potrivit Reuters.
„Furnizarea de produse alimentare în Germania şi Uniunea Europeană este în siguranţă dar deficienţe mai mari pot fi aşteptate în unele ţări din afara UE, în special acolo unde există deja lipsuri din cauza unor probleme precum seceta. Majorări de preţuri pentru produsele agricole nu pot fi excluse nici în ţările industrializate”, a declarat ministrul german al Agriculturii, Cem Oezdemir.
Germania deţine în acest an preşedinţia rotativă a G7, reprezentând cele mai importante economii democratice – Statele Unite, Canada, Marea Britanie, Franţa, Germania, Italia şi Japonia.
Ucraina şi Rusia sunt responsabile pentru mai mult de un sfert din comerţul mondial cu grâu, o cincime din vânzările mondiale de porumb şi 80% din exporturile de ulei de floarea soarelui.
Astfel, în contextul războiului din Ucraina, marii importatori de cereale sunt deosebit de vulnerabili, în condiţiile în care Ucraina şi Rusia aprovizionează foarte multe ţări din Asia, Orientul Mijlociu şi Africa.
De asemenea, în luna ianuarie un indicator al preţurilor mondiale la alimente calculat de Naţiunile Unite s-a apropiat de un nivel record.