Grupul infracțional Durlea de la Cluj. Aproape toți inspectorii pentru Controlul în Transportul Rutier din județ sunt retinuți sau cercetați de DNA
Alţi doi inspectori de trafic rutier în cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) Cluj, Ioan Orha și Cristin Viorel Ţepele, au fost reţinuţi joi de DNA în dosarul în care este anchetat şi şeful instituţiei, Bogdan Ştefan Durlea, pentru corupție. Miercuri au fost reținuți Durlea şi inspectorul Florin Mihai Zehan. Cei doi urmează să fie prezentaţi joi Tribunalului Cluj cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Încă trei inspectori sunt cercetați sub control judiciar.
Grupul infracțional este acuzat de procurorii anticorupție de ”protecţia” asigurată mai multor firme de transport de marfă, prin furnizarea de informaţii privind controalele şi nesancţionarea lor pentru încălcarea legii. Alţi trei inspectori de la ISCTR Cluj şi viceprimarul Sârbi din judeţul Bihor sunt cercetaţi sub control judiciar în acest caz.
Inspectori reținuți
Direcţia Naţională Anticorupţie a anunţat, joi, că procurorii DNA – Serviciul teritorial Cluj au dispus efectuarea urmăririi penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând din 4 octombrie, a suspecţilor:
- Ioan Orha, inspector de trafic rutier în cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) Cluj, pentru abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată, luare de mită în formă continuată;
- Cristin Viorel Ţepele, inspector de trafic rutier în cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) Cluj, pentru luare de mită, în formă continuată.
Inspectori cercetați sub control judiciar
Procurorii anticorupţie au mai dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând din 4 octombrie, faţă de inculpaţii: Sorin Gelu Baicu, Mircea Mihai Pop şi Vasile Şofron, toţi trei inspectori de trafic rutier în cadrul ISCTR Cluj, pentru folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.
Aceeași măsură a fost luată și pentru şi a lui Florin Mădălin Popovici, viceprimar al comunei Sârbi, judeţul Bihor, pentru dare de mită, complicitate la dare de mită, efectuarea de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.
Protecție pentru transportatori
”Infracţiunile reţinute în sarcina celor cinci inspectori de trafic rutier ar fi fost comise tot în legătură cu «protecţia» asigurată mai multor societăţi comerciale cu obiect de activitate în domeniul transportului de mărfuri prin aceea că le-ar fi furnizat administratorilor acestora informaţii nedestinate publicităţii referitoare la controalele pe care aceştia urmau să le desfăşoare şi nu ar fi luat măsurile legale de sancţionare cu privire la încălcările legii pe care le-ar fi constatat (depăşirea masei maxime autorizate de transport, lipsa licenţei de transport, etc.)”, a arătat DNA.
În lunile august 2021 şi noiembrie 2022, pentru aceste “servicii”, Ţepele ar fi primit de la un om de afaceri şi de la inculpatul Popovici, care ar fi administrat în fapt o societate comercială cu obiect de activitate în domeniul transportului de mărfuri, materiale de construcţii în valoare de 2.856 de lei şi echivalentul în lei al sumei de 5.000 de euro.
În cursul anului 2023, Durlea, în ciuda interdicţiei de a administra societăţi comerciale, ar fi administrat în fapt o firmă cu obiect de activitate în domeniul transportului de mărfuri, în sensul că ar fi înstrăinat un camion, ar fi emis mai multe facturi şi ar fi încasat diverse sume de bani, adăugau anchetatorii.
Percheziţii DNA au avut loc, miercuri dimineaţă, la Cluj-Napoca, inclusiv la sediul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR), fiind vizat şeful instituţiei, suspectat de luare de mită. În acelaşi dosar, au avut loc percheziţii în Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Sălaj, Bihor şi Alba, dosarul vizând protecţia asigurată unor firme de transport, arăta DNA.În cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane.