Grupul olandez DAMEN demarează procesul împotriva României la Curtea Internațională de Arbitraj de la Viena. Ce acuzații aduce statului român?
Grupul olandez Damen a inițiat un proces împotriva României la Curtea Internațională de Arbitraj de la Viena, solicitând rezilierea acordului de asociere încheiat în 2018.
Prin acest acord, statul român a devenit acționar majoritar cu 51% la compania Damen Shipyards Mangalia SA, operatoarea șantierului naval cu același nume de la malul Mării Negre, în timp ce Damen a rămas cu 49% din capital și a preluat controlul managementului operațional al societății.
Compania românească de stat Șantierul Naval 2 Mai SA, controlată de Ministerul Economiei și care deține 51% din Damen Shipyards Mangalia, este pârâtă în acest proces.
Angajații șantierului Damen de la Mangalia au emis o scrisoare deschisă către Guvernul României, exprimând îngrijorarea cu privire la riscul „iminent” de întrerupere temporară a activității în lipsa unor măsuri concrete.
Damen a notificat Șantierul Naval 2 Mai SA cu privire la rezilierea acordului din 2018 încă din august anul trecut și a solicitat despăgubiri de jumătate de miliard de euro.
Conform acordului de asociere, se prevăd despăgubiri în cazul în care înțelegerea este reziliată din culpă.
Motivul invocat de olandezi pentru reziliere în august anul trecut a fost adoptarea unei legi de către Parlament în iunie 2023, prin care companiile aflate în situația specială a Damen Shipyards Mangalia, cu acționar majoritar de stat, dar cu control operațional privat, nu mai sunt exceptate de la legislația locală privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, potrivit News.ro.