Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat, miercuri, că au fost deblocate conturile Municipalității, printr-o decizie a Judecătoriei Sector 5.
„Conturile Primăriei au fost deblocate. Judecătoria Sector 5 a dispus suspendarea provizorie a executării silite în dosarul inițiat de omul de afaceri Costică Constanda.
Primăria Municipiului București va continua negocierile cu familia Constanda, pentru soluționarea situației. Începând de mâine, Primăria Capitalei poate face plăți în contul proiectelor de investiții aflate în derulare”, a anunțat, miercuri, primarul general Nicușor Dan.
Practic, de joi, PMB poate face plăți către proiectele de investiții, care sunt în prezent trase pe dreapta.
De exemplu, se pot continua investițiile la Prelungirea Ghencea, dar și la Pasajul Doamna Ghica.
În ceea ce privește Pasajul de la Doamna Ghica, PMB poate face de joi plata unui împrumut către Trustul de Clădiri Metropolitane Bucureşti SA, în valoare de 20 de milioane de lei. La rândul ei, compania ar urma să facă plata către firma care construiește tablierul pentru acest pasaj.
Conturile Primăriei Capitalei au fost blocate, la începutul lunii, de către omul de afaceri Costică Constanda, care are de luat de la Municipalitate o sumă foarte mare de bani, de peste 120 de milioane de euro (cu penalități).
Litigiul dintre Primăria Capitalei și Constanda a plecat încă din 2003, când primar era Traian Băsescu. Edilul de atunci a semnat două decizii prin care le-a dat lui Eugen Lincaru și Dumitru Tudor un teren în Parcul Bordei, în schimbul unui teren din Satul Francez.
La vremea aceea, omul de afaceri Costică Constanda, deținătorul drepturilor litigioase în acest caz, a solicitat emiterea unui PUZ pentru construirea unui complex imobiliar în Parcul Bordei.
CGMB a refuzat aproabarea acestui PUZ, pe motiv că „Bordei” era spațiu verde, iar Constanda s-a adresat instanței.
În 2007, primarul Adrian Videanu semnează un schimb cu Constanda și i se dă înapoi terenul din Satul francez, unde, omul de afaceri cere din nou, în 2009, aprobarea unui PUZ, dar este respins de CGMB.
În cele din urmă, Constanda solictă Parcul Bordei înapoi, reclamând că Primăria nu a respectat contractul de schimb de pe vremea lui Videanu, iar în 2011, Tribunalul București decide că Primăria trebuie să-i plătească lui Constanda 165 de milioane de euro, contravaloarea pe terenul din Bordei, la valoarea din 2008.
În 2013, speța este judecată la Curtea de Apel București, unde se decide că omul de afaceri are de primit de la Municipalitate 75 de milioane de euro.