Guvernul a aprobat modificarea legii care vizează desființarea SIIJ/Se așteaptă dezbaterea și adoptarea în PARLAMENT

Publicat: 16 05. 2024, 15:36
Sursa: MEDIAFAX FOTO

Joi au fost adoptate  în ședința de guvern două proiecte de lege care vizează modificarea și completarea Legii Nr. 49/2022 pentru desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, precum și pentru modificarea Legii Nr. 135/2010 privind Codul de Procedură Penală.

Guvernul a adoptat joi două proiecte care vizează modificări semnificative ale Legii Nr. 49/2022 și Legii 135/2010. Au fost inițiate de Ministerul Justiției și urmează să fie înaintate Parlamentului României pentru dezbatere și adoptare.  Din textul proiectului Legii pentru Investigarea Infracțiunilor în Justiție se desprind două direcții:

Numărul de procurori desemnați stabilit prin dispozițiile art. 10 alin. (1) va fi cel minim (acum este cel maxim) pentru a permite desfășurarea în bune condiții a activității de urmărire penală. Se propune, de asemenea, reglementarea atribuției procurorului general de a propune din oficiu Consiliului Superior al Magistraturii desemnarea unor procurori pentru efectuarea urmăririi penale în dosare care privesc magistrați  în cazul în care numărul de procurori anume desemnați în acest sens la nivelul Secției de urmărire penală din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație sau al parchetelor de pe lângă curțile de apel este mai redus decât cel stabilit potrivit dispozițiilor legii. În noua ipoteză suspusă reglementării, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii va fi cel care va desemna procurorii care vor efectua urmărirea penală în cauzele menționate, după cum reiese din informarea dată publicității de Ministerul Justiției.

Referitor la modificările care se doresc implementate, ministrul Justiției, Alina Gorghiu, spune că au fost stabilite în urma unui dialog constant dintre Ministerul Justiției din România și Comisia Europeană. De asemenea, se dorește mărirea numărului de procurori la nivelul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și al parchetleor de pe lângă curțile de apel. Din statisticile anului 2023, rezultă că au fost pe rol 6694 de dosare care aveau ca obiect fapte penale săvârșite de magistrați, iar la începutul lui 2024, mai erau în lucru peste 3180 de cauze.