Guvernul României a aprobat prin memorandum, în decursul zilei de joi, negocierea unui tratat între țara noastră și Republica Chineză, ce vizează transferarea persoanelor condamnate.
Guvernul României a aprobat joi un memorandum ce aprobă negocierea cu Republica Chineză, în privința transferării persoanelor condamnate. Această măsură de cooperare are în vedere ca persoanele condamnate pe viață să-și poată ispăși pedeapsa în țara de origine, în scopul reintegrării sociale acestora.
Memorandumul reprezintă un proiect elaborat de România, privind persoanele condamnate, ce urmează a fi transmis guvernului Chinez, în vederea formulării unui contraproiect, se arată în comunicatul de presă a Guvernului.
Proiectul formulat de România cuprinde dispoziţii referitoare la condiţiile în care se poate acorda transferarea, documentele necesare, dar şi efectele transferării atât pentru statul de condamnare, cât şi pentru statul de executare.
Prevederile tratatului respectă legislaţia în vigoare şi obligaţiile asumate de România prin instrumentele Uniunii Europene şi tratatele multilaterale la care este parte.
Inițiativa Guvernului României este un pas important ce ar putea aduce o schimbare importantă în celebrul caz al Alinei Apostol, (citiți întreaga poveste AICI) 34 de ani, românca condamnată în China, la 13 ani de închisoare. Tânăra a ispășit deja aproape șapte ani într-un penitenciar din Asia, în condiții extrem de grele, potrivit declarațiilor tatălui ei.
Acesta a povestit pentru Gândul că, ultima dată când a vorbit cu ea, aceasta avea o stare extrem de precară. Tânăra a mărturisit că mâncarea este puțină, deși este nevoită să lucreze 12 ore pe zi într-o fabrică. Din cauza condițiilor îngrozitoare, Alina Apostol a spus că are dureri îngrozitoare și au încceput să-i cadă dinții.
”Vorbim cu ea o dată pe lună, timp de zece minute. Nu are voie să vorbească decât în limba engleză, iar noi nu știm engleză, avem mereu nevoie de un traducător. Cu greu mai scapă câte un cuvânt în română, dar fără să lege vreo propoziție.
Ultima dată când am vorbit cu ea, a izbucnit în plâns. Mi-a spus: «Nu am de mâncare, cad din picioare, pentru că sunt nemâncată». I se rup și dinții din cauza hranei proaste. Muncește 12 ore pe zi, face mănuși la fabrica de acolo. Din cauza epuizării și a lipsei de hrană, mai avea stări de leșin, care s-au accentuat.” a declarat Laurențiu Apostol, tatăl Alinei.
Alina Apostol, absolventă a Facultății de Litere a fost condamnată la 13 ani pentru o infracțiune de fraudă cu cardul, faptă pe care românca nu a recunoscut-o, susținând că este nevinovată.
”Ea a fost manipulată, cu facultatea ei de limbi străine, nu avea nicio treabă cu infractorii ăștia, care se dădeau oameni de afaceri. Au ademenit-o că vor face o agenție de voiaj, iar ea va fi managerul acelei agenții. A crezut că realizează și ea ceva”, ne-a spus tatăl tinerei, Laurențiu Apostol.
La începutul lunii aprilie, clujeanul Marius Balo, care a fost la rândul său închis într-un penitenciar din China, a intrat în greva foamei, pentru a sensibiliza autoritățile statului român cu privire la cazul Alinei Apostol.
„Am trecut și eu prin temnițele comuniste din China. Nu pot să rămân indiferent la durerea și la suferința ei. Nu pot. Dacă aș face acest lucru, dacă aș trece pe lângă ea ca o bestie rece căreia nu îi pasă, ar însemna că nu am învățat nimic în cei opt ani de chin.
Nu o cunosc. Nu știu cine e. Am aflat de ea în urmă cu doi ani, după ce m-am întors acasă. Nu contest decizia tribunalului chinez, 13 ani și jumătate de închisoare. Nu cer ca ea să fie eliberată, doar să fie transferată în România, pentru ca să își continue aici restul de pedeapsă. Acasă. Printre ai ei.”, a declarat Marius Balo.
CITEȘTE ȘI: