Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a transmis că programul cel mai solicitat, Casa Verde Fotovoltaice, a primit un buget record de două miliarde de lei pentru înscrieri în acest an. Miercuri, Guvernul a aprobat bugetul instituției pentru anul în curs.
„Am depus toate eforturile pentru ca bugetul AFM să fie aprobat cât mai devreme, astfel încât să putem demara în cel mai scurt timp sesiunile de înscriere pe care le avem prevăzute pentru anul acesta. Precizez că am alocat bugete record pentru cele mai importante programe de finanţare, programe ce sunt foarte aşteptate de către solicitanţii din întreaga ţară. Totodată, foarte important este că acum vom putea publica lista cu toţi beneficiarii Programului Casa Verde Fotovoltaice 2023 care au fost declaraţi eligibili de către instalatori”, a declarat preşedintele AFM, Laurenţiu-Adrian Neculaescu, într-un comunicat al instituției.
Sume semnificative vor fi alocate pentru Programele „Apă-canal”, care vor beneficia de 1,5 miliarde de lei pentru înființarea, extinderea sau modernizarea sistemelor de alimentare cu apă și canalizare, precum și pentru Rabla Plus, pentru care finanțarea a crescut la un miliard de lei.
De asemenea, AFM are disponibili 250 de milioane de lei pentru a începe o sesiune de finanțare care să atragă unități religioase, instituții publice și organizații non-profit din domeniul asistenței sociale interesate să instaleze panouri fotovoltaice în clădirile lor.
Bugetul alocat de 600 de milioane de lei pentru Programul privind creșterea eficienței energetice în clădirile publice va fi alocat pentru o nouă sesiune de finanțare în 2024, în urma numeroaselor solicitări. În același timp, vor fi alocate 300 de milioane de lei pentru înscrierea în Programul Rabla Clasic.
A fost propusă o finanțare de 600 de milioane de lei pentru o nouă sesiune de înscriere dedicată Programului de realizare a pistelor pentru biciclete, cu scopul de a extinde numărul de piste disponibile pentru biciclişti.
„Programul Iluminat Public este printre programele cele mai accesate de către unităţile administrativ-teritoriale, deoarece reprezintă un sprijin important pentru comunele, oraşele şi municipiile din România care doresc să-şi modernizeze sistemele de iluminat public. În anul 2024, va fi asigurată suma de 500 milioane de lei pentru lansarea unei sesiuni de finanţare prin care se va acorda sprijin financiar unităţilor administrativ teritoriale în vederea optimizării consumului de energie şi, implicit, reducerii facturilor la utilităţi, precum şi reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră”, se arată în comunicatul AFM.
În 2025, vor fi alocaţi 500 milioane de lei pentru Programul ce vizează înnoirea parcului de tractoare şi maşini agricole autopropulsate. Obiectivul programului este de a sprijini producătorii agricoli, în vederea achiziţionării tractoarelor şi maşinilor agricole autopropulsate noi, inclusiv accesoriile agricole aferente, mai puţin poluante.
Programul Rabla pentru sobe, prin care se acordă sprijin în vederea achiziţionării de aparate pentru încălzirea locuinţelor, pentru localităţile din zona montană, va fi lansat pentru prima dată în anul 2024, cu un buget de 500 de milioane de lei.
Pe de altă parte, programul privind refacerea siturilor contaminate istoric, cu excepţia celor reglementate prin legi speciale, va beneficia de 123,8 milioane de lei, Programul „Săptămâna Verde” de 100 milioane de lei, iar Programul Rangerii Juniori – program pilot prin care elevii vor desfăşura activităţi recreative în ariile protejate din ţară are alocat un buget de 10 milioane de lei.
Sursa foto: Arhiva Gândul