Prima pagină » Actualitate » Guvernul a decis să majoreze valoarea TICHETELOR de masă. Ciolacu: „Un gest cât se poate de firesc. Îndeplinim încă două jaloane din PNRR”

Guvernul a decis să majoreze valoarea TICHETELOR de masă. Ciolacu: „Un gest cât se poate de firesc. Îndeplinim încă două jaloane din PNRR”

Guvernul a decis să majoreze valoarea TICHETELOR de masă. Ciolacu: „Un gest cât se poate de firesc. Îndeplinim încă două jaloane din PNRR”
Premierul Marcel Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că Guvernul a decis să majoreze valoarea tichetelor de masă în ședința de joi, îndeplinind totodată două jaloane din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) cu privire la guvernanța corporativă a companiilor de stat.

UPDATE: Guvernul majorează în două etape valoarea tichetului de masă, respectiv de la 1 august 2023 și din 1 ianuarie 2024

„Guvernul a aprobat, la propunerea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, majorarea valorii tichetului de masă în contextul scăderii puterii de cumpărare a populaţiei, ca urmare a războiului din Ucraina și a liberalizării preţurilor la energie.

Având în vedere că valoarea acestor tichete a rămas neschimbată în ultimele două semestre, deși prețul alimentelor cât și al utilităților au crescut semnificativ, Executivul a decis majorarea în două etape a acestei valori: de la 30 de lei la 35 de lei, începând cu data de 1 august 2023, respectiv 40 de lei din 1 ianuarie 2024.

Totodată, prin derogare de la art. 33 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, nivelul nominal al tichetului de masă, de până la 40 lei/tichet/zi, se va aplica și în primele două luni ale semestrului II ale anului 2024, respectiv august 2024 și septembrie 2024”, au transmis reprezentanții Ministerului Muncii.

Știrea inițială

Astfel, valoarea tichetelor de masă va crește la 35 lei începând cu data de 1 august și la 40 lei începând cu 1 ianuarie.

„Creștem valoarea tichetelor de masă, măsură anunțată deja din prima săptămână de guvernare drept prioritate a acestui mandat. Majorăm această valoare de la 30 la 35 lei lunar, începând cu 1 august, și vom ajunge la 40 lei pe lună de la 1 ianuarie 2024. E un gest cât se poate de firesc, ținând cont de inflația din acest an”, a declarat premierul.

În plus, premierul Ciolacu a anunțat adoptarea a două acte normative privind guvernanța companiilor de stat, care reprezintă jaloane importante din PNRR.

„Deoarece avem un ritm alert pentru îndeplinirea jaloanelor din PNRR, aprobăm astăzi două acte normative ce închid jaloane cheie din acest plan.

Este vorba de organizarea și funcționarea agenției pentru monitorizarea și evaluarea performanțelor întreprinderilor publice. Adoptăm și normele metodologice privind guvernanța corporativă la companiile de stat. Vreau să vă amintesc că ele sunt și obiective majore în procesul de aderare la OCDE”, a precizat șeful Guvernului.

Pe agenda ședinței de joi a Guvernului Ciolacu se află și o hotărâre de guvern (HG) privind organizarea și funcționarea Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), agenția responsabilă cu gestionarea companiilor de stat.

Conform proiectului de hotărâre de guvern, veniturile AMEPIP vor fi semnificative, incluzând un tarif de monitorizare de până la 0,1% din veniturile totale ale companiilor de stat, precum și 30% din amenzile aplicate companiilor de stat care nu respectă anumite condiții.

Planul Guvernului pentru reducerea deficitului bugetar

Guvernul are în vedere un plan de măsuri pentru reorganizarea sistemului bugetar, care va include desființarea a aproximativ 200.000 de posturi vacante. Acest lucru s-ar putea întâmpla chiar de săptămâna viitoare, spun surse din cadrul Executivului.

În cadrul acestui plan, se are în vedere, de asemenea, reorganizarea unor ministere și comasarea unor instituții subordonate acestora, stabilindu-se un calendar cu termene precise pentru realizarea acestor măsuri până la 1 ianuarie 2024.

Coaliția de guvernare lucrează la elaborarea unui set de măsuri fiscale cu obiectivul principal de a reduce deficitul bugetar, au explicat sursele guvernamentale.

Printre aceste măsuri se discută despre eliminarea unor excepții privind plata CASS (Contribuția de Asigurări Sociale de Sănătate) în sectoare precum construcțiile, agricultura și industria alimentară, precum și menținerea a doar două cote de TVA, una de 9% și una de 19%. De asemenea, se ia în considerare introducerea unui impozit de 1% pentru proprietățile cu o valoare mai mare de 500.000 de euro, potrivit Agerpres.

Potrivit surselor citate, banii colectați din impozitarea proprietăților cu valoare mai mare de 500.000 de euro vor fi direcționați către un fond dedicat autorităților locale pentru cofinanțarea proiectelor din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa ... vezi toate articolele