Guvernul adoptă proiectul de lege privind ordinul de protecție. Ordinul se aplică la toate categoriile de victime
Guvernul a adoptat, joi, un act normativ care extinde ordinul de protecție la toate categoriile de victime și la toate formele de violență. Ministrul Justiției numește proiectul de lege „revoluționar”
Noul cadru legislativ va oferi protecție victimei, indiferent cine este agresorul și ce relație are cu el.
Ordinul de protecție, legiferat în 2012, și ordinul de protecție provizoriu, legiferat în 2018, protejau doar victimele violenței domestice. Prin extinderea propusă de noua lege, se depășește perimetrul familiei, protecția devenind una generală, a declarat Alina Gorghiu.
Proiectul adoptat de guvern face referire la toate formele de violență, trecând granița agresiunilor fizice. Astfel, pot fi și acte de hărțuire online, apeluri telefonice multiple, la ore nepotrivite, urmărirea, în mod repetat, fără drept sau interes legitim a unei femei sau supravegherea locuințelor acestora, conform ministrului Justiției.
În comunicatul ministerului de resort se precizează că elaborarea propunerii legislative a avut în vedere două principii:
– Statul român datorează tuturor cetățenilor săi același grad de protecție în fața unei amenințări. Indiferent de natura relației dintre victimă și agresor.
– Atunci când avem la dispoziție un mecanism care funcționează, eficient, care salvează vieți, nu trebuie să rămână la nivel de „nișă”, restrâns doar la cazurile de violență domestică, acesta trebuie extins pentru a combate toate formele de violență.
Ministrul Justiţiei a precizat, la conferința de presă de la Guvern că este „ o iniţiativă de care e nevoie în societatea noastră pentru a combate violenţa şi care asigură cadrul necesar pentru profesionişti, poliţişti, procurori, judecători, pentru a preveni cazuri grave de violenţă, multe dintre ele dezbătute public”.
Ciucă: Cetăţenii vor avea un grad crescut de protecţie
După adoptarea de către Guvern a proiectului de lege, președintele PNL a transmis pe Facebook că legea, care a fost susţinută activ de miniştrii liberali, va creşte numărul de vieţi salvate.
Cetăţenii vor avea un grad crescut de protecţie în faţa unor agresiuni iminente, putând să solicite un ordin de protecţie. Acest instrument judiciar şi-a arătat eficienţa în protejarea victimelor violenţei domestice şi este extins acum la orice situaţie în care există riscul unei agresiuni iminente. Durata sa maximă se majorează de la 6 la 12 luni.
Proiectul de lege, care a fost inițiat de ministerului Justiției și ministerului Afacerilor Interne, merge în Parlament, pentru a fi supus dezbaterilor și votului.
Alina Gorghiu speră ca legea să trecă prin procedura parlamentară până la finalul anului sau la începutul anului viitor, urmând să intre în vigoare la 180 de zile după data publicării în Monitorul Oficial.
FOTO: facebook/Alina Gorghiu