Guvernul anunță „oferta finală” pentru PROFESORI: 1.000 de lei în iunie și 1.500 de lei în octombrie: „Nu poate fi vorba de creșteri de salarii”
Marian Neacșu, șeful Secretariatului General al Guvernului, a anunțat, miercuri seara, „oferta finală” a Executivului pentru cadrele didactice, aflate în a treia zi de grevă generală. El a precizat că „acum nu poate avea loc o creștere salarială”.
Sindicatele din Educație vor anunța joi decizia luată după negocierile de la sediul Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), unde premierul Nicolae Ciucă nu s-au dus, dar a trimis patru miniștri, în încercarea de a-i convinge pe profesori să se întoarcă la catedră.
Negocierile cu liderii celor trei federații din educație au început în jurul orei 17.30, cei trimiși la discuții fiind ministrul Educației, Ligia Deca, ministrul Muncii, Marius Budăi, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș și secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu.
„E foarte clar că acum nu poate avea loc nicio creștere salarială”, a spus Marian Neacșu, șeful SGG, secretar general al Guvernului, la finalul zilei de negocieri dând asigurări că pe viitor, odată cu legea salarizării, vor fi găsite alte opțiuni pentru majorări salariale, potrivit G4Media.
Deocamdată, el anunță carduri de 2500 de lei pentru cadrele didactice.
Oferta suplimentară a Guvernului pentru „redefinirea demnității profesorilor” va fi acordarea unei sume în luna iunie și în octombrie, un card pentru cariera profesională, Suma propusă e de 1.000 de lei în iunie și 1.500 de lei în octombrie. Pentru personalul nedidactic va fi de 500 de lei în iunie și 500 de lei în octombrie.
„Este foarte clar în momentul acesta că, determinat de condițiile din PNNR, nu poate avea loc nicio creștere salarială. Colegii din învățământ sunt deja la maximul grilei, iar acest guvern este cel care a făcut posibil acest lucru. De asemenea, nu poate să fie vorba în momentul acesta de acordare de sporuri. S-a discutat foarte clar că, în noul program de guvernare după rotativă, prioritatea numărul unu va fi Educația”, a precizat Neacșu.
Marius Nistor, liderul Federației Spiru Haret, a declarat într-o intervenție pentru Gândul, că greva profesorilor – aflată în cea de-a treia zi – depășește deja problema legată de salarii, nemaifiind doar o grevă a liderilor de sindicat, ci a celor care lucrează în sistem și care și-au pierdut încrederea în cuvântul guvernanților. Acesta punctează că revolta angajaților din învățământ vine din faptul că 30 de ani vocea lor a fost ignorată și că cererile lor nu au fost niciodată luată în seamă de guvernanți.