Prima pagină » Actualitate » Guvernul Ciucă a adoptat a doua rectificare bugetară. Ministrul Finanțelor: „E o lecție pe care o învăț rapid”

Guvernul Ciucă a adoptat a doua rectificare bugetară. Ministrul Finanțelor: „E o lecție pe care o învăț rapid”

Guvernul Ciucă a adoptat, vineri, a doua rectificare bugetară, dar și condițiile de prelungire a stării de alertă pe teritoriul României – și condițiile de participare la ceremoniile de 1 Decembrie, și acordarea unei zile libere, pe 29 noiembrie. 

Guvernul a adoptat, vineri, a doua rectificarea bugetară din acest. Potrivit declarațiilor ministrului Finanțelor, Adrian Câciu, s-a menţinut ţinta de deficit de 7,13% din PIB.

„Azi avem câteva vești bune: rectificarea bugetară, atât pe bugetul asigurărilor sociale de stat, mult așteptată de altfel pentru seniorii noștri, pentru pensionari, a fost adoptată și rectificarea aferentă bugetului de stat, la fel, a fost adoptată. În contextul în care am menținut ținta asumată în programul de convergență al României în procedura de deficit excesiv, de 7,13% din PIB, în contextul în care am asigurat resurse necesare pentru acest an, până la 31 decembrie, și în contextul în care, foarte important, am reușit să găsim o soluţie pentru deblocarea situaţiei critice de la CEC Bank, o societate comercială, o societate bancară de stat care de doi ani căuta soluția ca, după majorarea de capital din 2019, să poată intra în regula solicitată de Comisia Europeană de a putea avea expunerea și garanțiile necesare pentru a intra pe piața reală a creditării, drept pentru care a stabilit că acordăm un ămprumut de 1,4 miliarde de lei către CEC Bank,cu mai multe scopuri”, a declarat nou ministru al Finanțelor, Adrian Câciu.

Potrivit ministrului, prin acestă măsură, statul va putea să încaseze un dividend de 900 de milioane de lei, iar banca va putea ajuta statul pentru realizarea programului de guvernare.

„În ultimele zile am încercat să les mai puțin, astfel încât să vin cu soluții la dumneavoastră. E primul semn că Ministerul Finanțelor devine un minister al soluțiilor și nu un minister-problemă, care spune mereu: Nu am bani. Evident, rectificarea de azi ne arată niște carențe structurale privind modul în care proiecțiile bugetare se fac în România, pentru că ajungem în ultima lună a anulul să trebuiască să alocăm suplimentări pentru banii de pensii, de salarii, dar, cel mai trist, din perspectivă guvernamentală, este că trebuie să luăm bani, de la proiectele cu finanțare europeană, de la investiții, din motivul simplu: nu pentru că trebuie să iei bani de undeva, ci pentru că aceșle investiții au fost doar trecute scriptic într-un buget. E o lecție pe care o învăț rapid și eu, dar și Guvernul, pe care nu trebuie să o repetăm în anul 2022”, a spus noul ministru.

Conform proiectului de buget publicat joi de Minsitrul Finanțelor, ceniturile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu suma de 5,105 miliarde lei, cheltuielile bugetului general consolidat se majorează, pe sold, cu suma de 6,210 miliarde lei, iar deficitul bugetului general consolidat în termeni cash se majorează cu suma de 1,105 miliarde lei.

Bugetele care cresc:

  • Ministerul Finanțelor – Acțiuni Generale: +3.767,1 milioane lei
  • Ministerul Sănătății: +2.451,2 milioane lei
  • Ministerul Muncii și Protecției Sociale: +2.195,7 milioane lei
  • Ministerul Finanțelor: +1.564,0 milioane lei
  • Ministerul Justiției: +823,9 milioane lei
  • Ministerul Public: +346,5 milioane lei
  • Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației: +157,3 milioane lei
  • Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor: +129,3 milioane lei
  • Ministerul Educației: +100 milioane lei
  • Ministerul Afacerilor Interne: +44,9 milioane lei

S-au tăiat bugete:

  • Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale: -2.314,3 milioane lei
  • Ministerul Transporturilor și Infrastructurii: -757,3 milioane lei
  • Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului: -156,4 milioane lei
  • Ministerul Energiei: -72,78 milioane lei
  • Secretariatul General al Guvernului: -54,9 milioane lei
  • Curtea de Conturi: – 48,5 milioane lei
  • Ministerul Culturii: -27,1 milioane lei

Cum se vor desfășura ceremoniile de 1 Decembrie

Tot vineri, Guvernul a aprobat și modificarea ordonanței privind prelungirea stării de alertă și a introdus o serie de măsuri de relaxare care permit organizarea ceremoniilor dedicate Zilei Naționale.

Ministrul de Interne Lucian Bode a anunțat că, potrivit modificărilor adoptate, se permite organizarea ceremoniilor oficiale dedicate Zilei Naționale a României cu participarea în zona oficială delimitată de organizatori a cel mult 400 de persoane în București, iar în municipiile reședință de județ cu cel mult 200 de persoane. Trebuie asigurată o distanță de cel puțin un metru între participanți, iar masca va fi obligatorie, relatează Mediafax.

De asemenea, se permite accesul tuturor persoanelor la ceremoniile dedicate Zilei Naționale cu asigurarea unei distanțe de minimum un metru între participanți și cu purtarea măștii de protecție.

Conform hotărârii adoptate, la sediile autorităților și instituțiilor publice centrale este permisă organizarea activităților specifice dedicate Zilei Naționale cu participarea a cel mult 300 de persoane, iar la sediile autorităților locale cu participarea a cel mult 150 de persoane.

Important: accesul la ceremonii este permis doar persoanelor vaccinate și celor trecute prin boală.

Declarațiile premierului

Premierul Nicolae Ciucă a făcut declarații la începutul ședinței în care se discută o nouă rectificare bugetară. Proiectul a fost publicat marți de Ministerul Finanțelor.

Premierul Nicolae Ciucă a detaliat cele trei puncte importante de pe ordinea de zi:

„Primul punct este proiectul de OUG cu privire la rectificarea bugetuluide stat pe 2021 și la la instituirea cadrului legal pentru acordarea unui împrumut subordonat de către statul român, prin Ministerul Finanțelor, în calitate de acționar, către CEC BANK S.A, cel de-al doilea, proiect de OUG pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021, și două proiecte de hotărâri de Guvern”, a precizat nou prim-ministru.

Primul proiect de HG este pentru prelungirea stării de alertă, iar al doilea, pentru stabilirea zilei de 29 noiembrie 2021 ca zi liberă, a spus Nicolae Ciucă.

„Singurele mențiuni, două, pe care doresc să le adresez, sunt legate de proiectul celei de-a doua Hotărâri de Guvern, anume că pe data de 29 va fi zi liberă. În cuprinsul hotărârii sunt o serie de prevederi care vizează întreprinderile și unitățile de producție cu foc continuu și acolo se respectă prevederile prevăzute la nivelul fiecărui minister, fiecărei structuri în parte pentru asigurarea continuității lucrurlui, dar, ținând cont de faptul că urmează să aibă loc această rectificare de buget, consider că este necesar ca ministrul Finanțelor și ceilalți miniștri care consideră că vor avea implicații referitoare la modul în care modificările la buget impactează la nivelul fiecărui minister în parte, să-și asigure continuitatea de lucru, astfel încât să nu întârziem de niciun fel modul în care se asigură partea aceasta de continuitate în procesul de asigurare a fondurilor pentru structurile beneficiare”, a spus premierul.

„Al doilea subiect e legat de modul în care fiecare dintre dumneavoastră vețo pregăti și veți fi implicați în activitățile pregătitoare și cele care urmează a se defășura în ziua de 1 Decembrie, Ziua națională, atât la nivelul Capitalei, cât și la nivelul fiecărui județ, fiecărei prefecturi în parte”, a conchis Nicolae Ciucă.

Conform informării de presă, proiectele de acte normative incluse pe agenda ședinței Guvernului României din 26 noiembrie 2021 sunt:

PROIECTE DE ORDONANȚE DE URGENȚĂ

  1. PROIECT DE ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2021 și la instituirea cadrului legal pentru acordarea unui împrumut subordonat de către statul român, prin Ministerul Finanțelor, în calitate de acționar, către CEC BANK S.A.
  2. PROIECT DE ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021

PROIECTE DE HOTÂRÂRI

  1. PROIECT DE HOTĂRÂRE pentru modificarea și completarea anexelor nr. 2 și 3 la Hotărârea Guvernului nr. 1183/2021 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 9 noiembrie 2021, precum şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19
  2. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind stabilirea zilei de 29 noiembrie 2021 ca zi liberă

Cine ar urma să aibă zi liberă

„Zilele de 30 noiembrie 2021 și 01 decembrie 2021 sunt declarate zile libere nelucrătoare, conform prevederilor art.139 alin.(1) din Legea nr.53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare. Pentru a asigura o utilizare eficientă a duratei timpului de muncă, dar şi pentru a crea personalului instituţiilor și autorităților publice timp liber pentru recuperarea capacității de muncă, se propune ca ziua de 29 noiembrie 2021 să fie declarată zi liberă întrucât aceasta se situează între zilele nelucrătoare de sărbătoare legală și perioadele de repaus săptămânal, conform legii”, se arată în Nota de fundamentare a proiectului de HG de pe masa Guvernului.

Mai exact, proiectul de HG prevede următoarele:

Art. 1. — (1) Pentru personalul instituţiilor şi autorităţilor publice, ziua de 29 noiembrie 2021 se stabilește ca zi liberă.

(2) Pentru recuperarea zilei de muncă stabilită ca zi liberă potrivit alin. (1), instituţiile şi autorităţile publice îşi vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 31 decembrie 2021 potrivit planificărilor stabilite.

(3) Pentru munca prestată potrivit alin. (2) nu se acordă timp liber corespunzător.

Art. 2. — Prevederile art. 1 nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.

Art. 3. — Prevederile art. 1 nu se aplică magistraţilor şi celorlalte categorii de personal din cadrul instanţelor judecătoreşti implicate în soluţionarea proceselor cu termen în ziua de 29 noiembrie 2021 şi nici participanţilor în aceste procese.

În proiectul de HG se mai arată că în ziua de 29 noiembrie 2021, prin centrala Ministerului Finanţelor se efectuează operaţiuni de încasări şi plăţi, operaţiuni de plăţi privind serviciul datoriei publice, precum şi eventualele operaţiuni dispuse în relația cu Comisia Europeană.

Operaţiunile de încasări prin virament transmise prin sistemul electronic de plăţi unităţilor Trezoreriei Statului în data de 26 noiembrie 2021 și respectiv în data de 29 noiembrie 2021 se înregistrează în contabilitatea acestor unităţi cu data de 29 noiembrie 2021, iar retururile la încasare aferente datelor respective se întocmesc cu data de 29 noiembrie 2021 si respectiv 2 decembrie 2021.

Unitățile/subdiviziunile administrativ teritoriale care în data de 29 noiembrie 2021 au obligaţii de plată scadente la împrumuturile contractate din venituri din privatizare, potrivit scadențarelor anexate la conventiile de împrumut, vor lua din timp toate măsurile în vederea efectuării plății sumelor scadente.

 

 

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele

Citește și