Executivul discută în ședința de vineri modificarea hotărârii de Guvern, adoptată în urmă cu două zile, prin care s-a aprobat majorarea salariului de bază minim brut garantat în plată, după ce au fost semnalate dificultăți privind înregistarea a două salarii pentru prima lună a anului.
După ce a aprobat, miercuri, Hotărârea Guvernului nr.4/2021 pentrustabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată, Executivul a inclus, vineri, pe ordinea de zi, un proiect de modificare a actului normativ, prin care să se prevadă clar că majorarea este valabilă din 1 ianuarie.
Și asta, pentru că în documentul aprobat nu era menționată o dată pentru intrarea în vigoare, astfel că termenul a fost la momentul publicării în Monitorul Oficial, respectiv tot miercuri, 13 ianuarie.
„În această situație s-au semnalat unele dificultăți în aplicarea fracționată a două salarii de bază în luna ianuarie, precum și în utilizarea softurilor pentru calculul salariilor de firmele specializate”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de modificare a Hotărârii Guvernului nr.4/2021, aflat pe ordinea de zi a ședinței de vineri a Cabinetului Cîțu.
„După cum bine cunoaşteţi, au fost două direcţii diferite: una a patronatelor, una a sindicatelor. Patronatele doreau moratoriu, să rămână îngheţat salariul minim, iar sindicatele doreau o creştere până la 2.400 de lei, de la 2.230 de lei. Am găsit o variantă care să fie ancorată în realitate anume rata inflaţiei şi creşterea productivităţii”, explica ministrul Muncii, Raluca Turcan, înaintea adoptării actului normativ.
Astfel, prin HG nr. 4/2021, Guvernul a majorat salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată de la 2.230 lei la 2.300 lei lunar, ceea ce reprezintă o creștere de 3 % față de luna decembrie 2020. Astfel, tariful orar va crește la 13,583 lei/oră de la 13,327 lei/oră în 2020 pentru un program complet de lucru.
Conform actului normativ, pentru personalul cu studii superioare, cu vechime în muncă de cel puţin un an în domeniul de pregătire, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se menține la suma de 2.350 lei lunar, care nu include sporuri şi alte adaosuri.
În anul 2021 tariful orar corespunzător salariului pentru studii superioare va fi de 13,878 lei/oră pentru un program complet de lucru de 169,333 ore.
De majorare beneficiază aproximativ 1.400.000 de angajați, respectiv în jur de 26,4 % din cei 5.300.000 de salariați activi, a anunțat miercuri Ministerul Muncii.
Potrivit Ministrului Muncii, la stabilirea salariului de bază minim brut pe țară pentru anul 2021 s-a avut în vedere o formulă de calcul care ia în considerare atât rata inflației de 2,2 %, cât și creșterea reală a productivității muncii pe persoană, de 0,8 % pentru anul 2020.
În nota de fundamentare a HG nr. 4/2021 se detaliază că au fost avute în vedere următoarele considerente:
„Se estimează, totodată, că majorarea propusă va avea efecte pozitive asupra creșterii economice prin stimularea ocupării, creşterii puterii de cumpărare a salariaţilor și reducerii muncii la negru. Majorarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată are impact asupra creșterii consumului cu o influență și asupra importului bunurilor de consum”, se arată în nota de fundamentare.
Potrivit documentului, creșterea salariului minim poate avea efecte pozitive asupra ocupării în sectoarele în care există cerere de forță de muncă datorită faptului că munca devine mai atractivă pentru anumite categorii de salariați (femei, tineri,etc.).