Cabinetul Ciucă s-a reunit, miercuri, în format online, de la 15:45, pentru a aproba corectarea unei erori făcute în ordonanța de urgență pentru modificarea schemei compensării și plafonării prețurilor la energie, aprobată marți.
Pe ordinea de zi a ședinței online a Guvernului se afla un singur punct:
„Tema: îndreptare eroare materială – neconcordanță între conținutul corpului principal și anexă, în conformitate cu noile plafoane la gaze naturale, din OUG pentru modificarea și completarea OUG nr. 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică și gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022, precum și pentru completarea OG nr. 27/1996 privind acordarea de facilități persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localități din Munții Apuseni și în Rezervația Biosferei Delta Dunării, proiect aprobat în cadrul ședinței Guvernului din 25 ianuarie 2022”.
Ședința de Guvern s-a și încheiat după aproximativ o jumătate de oră. „Îndreptarea erorii din Anexă a vizat majorarea volumului total de consum gaze naturale de 1.000 mc plus max. zece la sută, de la 1.100 la 1.200 plus o abatere 10 la sută, în total 1.320 mc”, a transmis Executivul la finalul ședinței.
Aceasta este limita maximă/plafonul de consum de gaze pe toată perioada de cinci luni de aplicare a legislației care prevede acordarea de sume compensatorii consumatorilor casnici.Cabinetul Ciucă a adoptat, marți, ordonanţa de urgenţă de modificare a schemei de compensare și plafonare a preţurilor la energia electrică şi gaze naturale, după ce s-a ajuns la un acord în coaliția de guvernare.
„Astăzi am aprobat ordonanţa de urgenţă prin care începând cu data de 1 februarie se fac anumite modificări în ajutorul oamenilor. Practic, pentru toți consumatorii casnici, pentru toți românii care dețin o locuință scade plafonul de la 1 leu pe kW la 80 de bani pe kW pentru energie electrică și de la 37 de bani pe kW la 31 de bani pe kW, indiferent cât consumă. Dacă, în plus față de acest lucru, consumă 500 kW lunar și 300 de metri cubi lunar, atunci beneficiază de o compensare suplimentară și, practic, vor plătit 68 de bani pentru energia electrică și circa 22 de bani pentru gazele naturale – aici vorbim de toate taxele, toate taxele incluse”, spunea marți ministrul Energiei, Virgil Popescu, la finalul ședinței de Guvern.
Potrivit acestuia, față de categoriile care erau înainte în lege, spitale, școli, grădinițe, universități, ONG-uri, s-a extrins această schemă „pentru, practic, aproape toţi consumatorii non casnici – şi aici mă refer la absolut toţi consumatorii non casnici, cu excepţia celor care au beneficiat, marilor consumatori de energie electrică care au beneficiat de Ordonanţa 81, pe o schemă de ajutor de stat aprobată de Comisia Europeană”.