Prima pagină » Actualitate » Guvernul scoțian dorește să organizeze un vot de independență în 2023. Nicola Sturgeon: „Nu permit ca democrația scoțiană să fie prizoniera lui Boris Johnson”

Guvernul scoțian dorește să organizeze un vot de independență în 2023. Nicola Sturgeon: „Nu permit ca democrația scoțiană să fie prizoniera lui Boris Johnson”

Guvernul scoțian dorește să organizeze un vot de independență în 2023. Nicola Sturgeon:

Prim-ministrul scoțian Nicola Sturgeon a anunțat marți planurile pentru organizarea unui al doilea referendum privind independența Scoției în octombrie anul viitor, promițând că va lua măsuri legale pentru a asigura desfășurarea votului în caz că guvernul britanic va încerca să îl blocheze.

Premierul a declarat că Guvernul scoțian, care este condus de Partidul Național Scoțian, va publica mai târziu un proiect de lege privind referendumul, care va prezenta planurile pentru ca votul de secesiune să aibă loc pe 19 octombrie 2023.

Ea a mai spus că îi va scrie premierului britanic Boris Johnson pentru a cere permisiunea de a organiza un referendum consultativ, dar că a pus deja în mișcare planuri pentru a obține autoritatea legală în cazul în care acesta va bloca planurile.

„Ceea ce nu sunt dispusă să fac, ceea ce nu voi face niciodată, este să permit ca democrația scoțiană să fie prizoniera lui Boris Johnson sau a oricărui prim-ministru”, a declarat Sturgeon în fața parlamentarilor din Parlamentul scoțian descentralizat.

Alegătorii din Scoția, care are o populație de aproximativ 5,5 milioane de locuitori, au respins independența în 2014. Dar guvernul semiautonom al Scoției susține că ieșirea Marii Britanii din UE, la care s-a opus majoritatea scoțienilor, înseamnă că problema trebuie supusă unui al doilea vot.

Johnson și Partidul Conservator, aflat la guvernare, care se află în opoziție în Scoția, se opun ferm unui referendum, spunând că problema a fost rezolvată în 2014, când scoțienii au votat împotriva independenței cu 55% la 45%.

Anterior, el a refuzat să emită un ordin „Secțiunea 30”, care dă autoritate parlamentului scoțian să organizeze un referendum.

Sturgeon a declarat că legalitatea unui referendum fără un astfel de ordin din partea guvernului britanic este contestată, astfel că i-a cerut deja Lordului Avocat, înaltul funcționar juridic scoțian, să sesizeze Curtea Supremă din Marea Britanie.

În cazul în care instanța va constata că parlamentul scoțian nu poate organiza un referendum pentru independență fără acordul primului ministru, Sturgeon a declarat că SNP va participa la următoarele alegeri din Regatul Unit pe o platformă care să stabilească dacă Scoția ar trebui să fie independentă.

Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând din mai 2021 face parte din echipa ... vezi toate articolele

Citește și