Prima pagină » Actualitate » Guvernul SUA a finanțat un studiu despre CORUPȚIA din România / „Țara a cunoscut o îmbunătățire puternică a climatului de guvernare”

Guvernul SUA a finanțat un studiu despre CORUPȚIA din România / „Țara a cunoscut o îmbunătățire puternică a climatului de guvernare”

Guvernul SUA a finanțat un studiu despre CORUPȚIA din România / „Țara a cunoscut o îmbunătățire puternică a climatului de guvernare”

Un raport realizat și finanțat de Guvernul SUA și de U.E arată că țara noastră a făcut progrese importante în combaterea corupției. Raportul Global Initiative Against Transnational Organized Crime (GI-TOC) cuprinde o analiză aprofundată a problemelor de crimă organizată: trafic de persoane și droguri.

Fenomenul corupției din România i-a determinat pe reprezentanții guvernamentali din Statele Unite și Uniunea Europeană să realizeze un studiu referitor la acest aspect. Din raportul GI-TOC, reies și următoarele aspecte:

Țara a cunoscut o îmbunătățire puternică a climatului de guvernare în ultimii ani. În ceea ce privește corupția, una dintre cele mai vulnerabile zone din ultimul an au fost achizițiile publice și țara este încă clasată printre cel mai corupte din UE. Cu toate acestea, în timp ce rămân preocupări serioase, atât pe plan național, cât și internațional, România a făcut progrese semnificative în acest domeniu. Recent, unele personalităţile politice importante au fost înlăturate din funcţiile publice în urma unor anchete care au demonstrat că au abuzat de putere pentru a-și servi propriile interese.

Totuși, corupția, la nivelul guvernului și al partidelor politice, odată cu degradarea economică și morală a României după căderea comunismului, rămâne principala temă a dezbaterilor naționale, mai reiese din raport.

De asemenea, încrederea în autorități și lipsa de respect față de lege a scăzut considerabil în ultimii 30 de ani. Este remarcată și activitatea DNA în lupta pentru combaterea corupției, cât și eforturile României de a lupta împotriva traficului de persoane, de droguri, de migranți, de arme, de spălare a banilor, evaziunii fiscale și infracțiunilor cibernetice.

În acest context, a fost remarcată și capacitatea României de gestionare a crizei refugiaților din Ucraina, în contextul în care au existat mai multe voci care și-au exprimat neîncrederea.

Citește și:

Comisia Europeană: NU se interzic sistemele de încălzire pe gaz din clădirile

Gândul Euro Industry SUMMIT | Constantin, Hidroelectrica:  „Încurajăm dezvoltarea

 

Autor

Citește și