VIDEO | Guvernul a decis plafonarea prețului la 400 lei pentru un metru cub de lemn de foc (UPDATE)

Publicat: 05/10/2022, 12:06

Guvernul a adoptat OUG privind plafonarea la 400 de lei a prețului pentru un metru cub de lemn de foc.

„O sa începem cu prima decizie importantă, o decizie așteptată de milioane de romaâni, astăzi Guvernul va adopta decizia de plafonare a prețurilor la lemnele de foc. Este o decizie așteptată de peste trei milioane de oameni, de fapt este vorba de trei milioane de gospodării care folosesc lemnul de foc. În acest sens vom decide ca prețul la lemnul de foc să fie plafonat la 400 de lei pe metrul cub, la 1.500 pe tonă la brichetele de lemn și la 2.000 de lei la peleți, prețurile includ TVA. Încă o dată, este o măsură pe care am discutat-o, o aprobăm astăzi în Guvern astfel încât să avem un sistem de măsuri care să sprijine pe toți românii să treacă cu bine iarna care vine.”, a declarat premierul Nicolae Ciucă, la începutul ședinței de Guvern.

Conform proiectului de ordonanță, prețurile finale facturate se plafonează la maxim 500 lei/mc cu TVA inclus pentru următoarele sortimente de materiale lemnoase, necesare pentru încălzirea în sezonul rece: lemn de foc, resturi de lemn, tocătură provenită din lemn, rumeguş.

De asemenea, se plafonează prețurile finale facturate la următoarele produse: brichete din lemn – maxim 1.500 lei/tonă cu TVA inclus; pelete din lemn – maxim 2.000 lei/tonă cu TVA inclus.

Prevederile se aplică consumatorilor finali, respectiv persoanelor fizice, şi unităţilor de învăţământ publice şi private, furnizorilor de servicii sociale, unităţilor de interes local, administrativ-teritoriale, din subordinea acestora, unităţilor de cult.

Măsurile se aplică până la 31 martie 2023, mai arată proiectul de ordonanță.

Potrivit unui comunicat transmis marți, Executivul va aproba Strategia Naţională pentru Păduri 2030, precum şi să modifice Hotărârea nr. 1074/2021 privind stabilirea sistemului de garanţie-returnare pentru ambalaje primare nereutilizabile.

Cereri pentru ajutoare de încălzire

Cei care au nevoie de ajutoare pentru încălzire în perioada iernii au putut depune cereri în acest sens, începând de luni, 3 octombrie.

Ajutoarele pentru încălzire în sezonul 2022-2023 se acordă în cadrul a patru surse de încălzire: energie termică, gaze naturale, energie electrică şi alte surse de încălzire (lemne, combustibili solizi sau petrolieri).

Pentru a primi acest ajutor, cei care le solicită trebuie să aibă venituri maxime de 1.386 lei/membru de familie (în cazul familiilor) și de 2.053 lei (persoane singure).

Cu excepţia ajutorului pentru energie termică, în cazul căruia compensarea se calculează în funcţie de consum, valorile maxime ale celorlalte ajutoare care pot fi acordate sunt: 250 lei (gaze naturale), 500 lei (energie electrică) şi 320 lei (alte surse de încălzire).

Din valorile maxime ale ajutorului beneficiază acei solicitanți care au venituri de sub 200 de lei, iar în celelalte cazuri, ajutorul scade cu 10 puncte procentuale în funcție de venituri: de exemplu, familiile care se încălzesc cu gaze naturale şi au un venit între 200,1 şi 320 lei/membru vor beneficia de 225 lei, iar cele cu un venit între 320,1 şi 440 lei de 200 lei.

„Ajutorul pentru încălzire se va acorda pentru sursa principală utilizată (ex: energie termică, gaz metan, energie electrică, combustibili solizi sau gazoşi), iar suplimentele de energie se vor acorda pentru acoperirea integrală sau, după caz, a unei părţi din cheltuielile cu iluminatul locuinţei, susţinerea facilităţilor de gătit şi asigurarea apei calde în locuinţă, asigurarea continuităţii în alimentare a echipamentelor electrice de care depinde viaţa persoanelor, din motive de sănătate, şi utilizarea mijloacelor de comunicare care presupun utilizarea de energie”, se arată într-o informare a Direcţiei de Asistenţă Socială (DAS), instituţie prin intermediul căreia Primăria oferă ajutoarele de încălzire, citată de antena3.ro.

„În cazul în care familia sau persoana singură are în proprietate, închiriere, comodat ori altă formă de deţinere a unor bunuri care duc la excluderea acordării ajutorului social, ajutorul pentru încălzirea locuinţei nu se acordă. Dacă însă bunul existent este dat în folosinţă unei alte persoane, în cerere se vor trece veniturile obţinute ca urmare a valorificării acestor bunuri şi se va putea beneficia de ajutorul pentru încălzire şi stimulentele pentru energie”, a mai arătat DAS.

Cei fără venituri pot depune o adeverință de venituri eliberată de Administrația Finanțelor Publice Locale. Conform DAS, solicitările primite până la 20 noiembrie 2022 vor fi aprobate începând cu noiembrie 2022. După data amintită, aprobarea ajutorului se va realiza în decembrie 2022.

Ajutor de încălzire pentru Republica Moldova

Tot miercuri, Guvernul mai discută și un memorandum privind aprobarea acordării unui ajutor Guvernului Republicii Moldova care constă într-o cantitate de 200.000 mc steri (cv. 130.000 mc) lemn pentru încălzire, precum și unul privind donarea unui pachet de bunuri de resort medical aparţinând domeniului privat al statului, aflate în administrarea Ministerului Apărării Naţionale, în contextul prevenirii şi combaterii infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
UE a dat ordin. Devine interzis inclusiv în România din ianuarie 2025. Cetățenii vor fi...
Ultima romanță din Bucureştiul boem. Românii încă plâng în hohote când o ascultă. Video
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Controversa din jurul asasinării lui Kennedy. Cine l-a vrut mort şi ce rol are teoria...