Guvernul sprijină financiar industria prelucrătoare/600 de milioane de lei, de-a lungul a 4 ani
Guvernul vrea să exploateze haldele de steril și iazurile de decantare/Legislația Europeană recomandă metode și tehnologii nepoluante
This browser does not support the video element.
Legea mineritului din România a suferit și ea modificări, în urma ședinței de guvern de vineri. Acestea vin în contextul directivelor europene care sugerează explotarea haldelor și a iazurilor de decantare în condiții pritenoase cu mediul, spune ministrul Economiei, Radu Ștefan Oprea.
Potrivit informațiilor furnizate de ministrul Economiei, în cadrul briefingului de presă de la Guvern, iazurile de decantare și hladele de steril din apropierea exploatărilor miniere pot conține materiale importante pentru economia României. Potrivit directivelor europene, această exploatare poate fi făcută în anumite condiții care să nu dăuneze mediului și care să fie în acord cu comunitățile care locuiesc în zonă.
Am transpus în legea din România această posibilitate de a exploata materialele critice, cu un accent deosebit pe iazuri și pe halde. De ce spun acest lucru? Pentru că a fost un efort al europarlamentarilor români, membri în comisia de specialitate din Parlamentul European. Ei au introdus acest amendament astfel încât să existe posibilitatea dacă în iazurile și haldele respective sunt materiale care pot fi importante pentru economia României și pentru economia Uniunii Europene, să le putem exploata dacă există tehnologii care sunt prietenoase cu mediu și care nu produc o poluare, astfel încât să rezolvăm o problemă de mediu pe care astăzi o avem în România. Vorbim despre iazurile de decantare și despre halde. Deci, din această perspectivă, propunerea pe care cu care am venit astăzi va rezolva probleme de mediu și nu va crea altele.
În privința metalelor care ar putea să fie descoperite în aceste zone, ministrul Oprea spune că nu are această informație, însă știe din facultate că, acolo unde se află aur se mai află și alte zăcăminte.
Atunci când vorbești despre aur, vorbești întotdeauna și despre alte tipuri de materiale, în ce concentrații n-aș ști să vă răspund astăzi. Trebuiesc făcute studii. Astăzi, deschidem prin acest cadru legal posibilitatea de a efectua astfel de studii, de a vedea exact ce, care sunt resursele pe care le avem în iazuri și în halde și în cu cele două condiții de care v-am vorbit mai devreme: să existe tehnologii performante, prietenoase cu mediul și comunitatea locală să fie implicată și să își dorească ca să rezolvăm o problemă de mediu. Eu cred că în România vom putea avea o nouă industrie a resurselor minerale neenergetice, care ar putea să aducă o creștere a produsului intern brut și, sigur, locuri de muncă bine plătite.
Citește și: