H.D. Hartmann, despre „dominarea apei” de către Nicolae CIUCĂ: O explicație psihosexuală aberantă / Un lider trebuie să cunoască frica și stresul
This browser does not support the video element.
În cadrul emisiunii „Gândul Exclusiv”, analistul politic și profilerul H.D. Hartmann a criticat declarațiile liderului PNL, Nicolae Ciucă, făcute în emisiunea “În opoziție cu Denise Rifai”. Hartmann a ironizat afirmațiile lui Ciucă, care a spus că „apa este rece, atunci când o domini, te răcorește”. Analistul a catalogat această explicație drept una „psihosexuală” și a subliniat că nu a mai auzit așa ceva de la un candidat real la președinția unei țări.
Hartmann a fost întrebat cum arată un lider în vreme de război – cum se metamorfozează, cum își manifestă puterea.
În răspunsul său, analistul politic a folosit o ironie la adresa președintelui PNL: „Este ca apa rece, atunci când o domini, te răcorește”. Un lider de război, aseară (n.r. miercuri), la o emisiune, ne explica cum el înoată și nu se scufundă sau plutește și nu înoată. Și ne spunea că apa, atunci când este rece și o domini, te răcorește”.
Hartmann a fost critic la adresa lui Ciucă, descriind explicația acestuia ca fiind „psihosexuală”.
Răcorirea ține de un element emoțional. O astfel de explicație psiho-sexuală nu am auzit niciodată la un candidat real la președinția unei țări.
Am avut candidați cu amante, cu copii din flori, candidați divorțați de n-șpe ori sau nedivorțați, candidați ca Ronald Reagan care au avut soții timp de 50 de ani. Dar o asemenea explicație aberantă nu am auzit niciodată. Încep să mă îngrijorez, a precizat analistul politic.
Întrebat dacă Ciucă ar putea fi un lider potrivit în vremuri de război, Hartmann a subliniat că cei mai buni lideri în astfel de perioade sunt cei care „se tem”, explicând că frica și stresul sunt reacții normale și necesare pentru a face față pericolelor.
Știți care erau cei mai buni lideri în timp de război? Cei mai slabi civili, care înțelegeau pericolul și țineau la viață, a răspuns profilerul.
În ceea ce privește războiul electoral, Hartmann a susținut că liderul ideal este cel care se teme și recunoaște stresul.
La o altă întrebare, același mare general cu șapte stele, dintre care patru de la români, nu știu câte are de la alții, ne-a spus că el nu este stresat. Dacă îl sunăm pe orice mare psiholog din România sau pe orice psihiatru, vă va spune că stresul este un by-product, un produs suplimentar al fricii. Orice om normal se teme. Deci, pe cale logică, cunoaște perioade de stres.
Din punctul meu de vedere, numai oamenii iresponsabili nu cunosc frica și, logic, nici stresul. Pe mine m-a speriat generalul, ostașul țării. Nu doar că m-a speriat, ci m-a îndârjit și m-a întristat în același timp, a mai spus analistul politic.
Urmărește emisiunea Gândul Exclusiv AICI
CITEȘTE ȘI: