Julian Assange, ELIBERAT după semnarea unui acord de recunoaștere a vinovăției / Fondatorul WikiLeaks se întoarce în Australia

Publicat: 26 06. 2024, 08:05
Actualizat: 26 06. 2024, 08:06
Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange / Sursa foto: Profimedia

Julian Assange, fondatorul controversat al WikiLeaks, a fost eliberat miercuri după semnarea unui acord de recunoaștere a vinovăției, punând capăt unei epopei juridice care a durat peste un deceniu. Decizia a fost oficializată într-o instanță americană din Insulele Mariane de Nord.

Assange, în vârstă de 52 de ani, a pledat vinovat la acuzația de conspirație ilegală pentru obținerea și diseminarea de informații clasificate, acțiune legată de una dintre cele mai mari scurgeri de informații clasificate din istoria militară a SUA. El a fost eliberat luni după-amiază dintr-o închisoare de maximă securitate din Londra și s-a îmbarcat într-un avion privat pentru a părăsi Regatul Unit înainte ca detaliile acordului să fie dezvăluite.

Potrivit CNN, Assange a părăsit miercuri sala de judecată din Saipan în lumina soarelui, întâmpinând presa cu un gest triumfător înainte de a se îndrepta spre aeroport, având ca destinație Canberra, capitala Australiei.

Julian Assange este un om liber

În fața tribunalului, avocatul său american, Barry Pollack, a subliniat suferința îndelungată a lui Assange în apărarea libertății de exprimare și a libertății presei. Assange, care a evitat de multă vreme să pășească pe teritoriul continental al SUA din cauza temerilor privind securitatea sa, a acceptat să apară în instanța federală din Saipan, alegere favorizată și de apropierea geografică de Australia.

În cadrul audierii, judecătoarea Ramona Manglona a subliniat că Assange are dreptul la credit pentru perioada executată în Marea Britanie, considerând că sentința de 62 de luni de închisoare este corectă și rezonabilă. Assange nu va petrece timp suplimentar în închisoare în SUA, având în vedere perioada deja petrecută în detenție în Londra.

Kevin Rudd, ambasadorul Australiei în SUA, a asistat la proceduri, iar soția lui Assange, Stella, a exprimat bucuria eliberării acestuia, considerând momentul „incredibil”.

Eliberarea lui Assange reprezintă încheierea unei lungi bătălii juridice și diplomatice, în care guvernul australian a jucat un rol semnificativ în facilitarea acordului. Pe măsură ce Assange se întoarce în Australia, el va avea de achitat 520.000 de dolari pentru zborul charter care l-a adus acasă.

WikiLeaks a atras atenția mondială în 2010, prin publicarea unor documente sensibile legate de războaiele din Irak și Afganistan, declanșând una dintre cele mai mari controverse în domeniul informațiilor clasificate și jurnalismului de investigație.