Cu toate că Executivul a anunțat adoptarea unei OUG prin care se majorează salariile personalului din învățământ, profesorii continuă să protesteze și anunță că rămân în grevă!
Este haos generalizat în Educație, după cum remarcă mulți dintre cei care și-au dat cu părerea despre situația creată.
Chiar și după adoptarea OUG, sindicatele din învățământ nu cedează și anunță că greva va continua și săptămâna viitoare.
Documentul poate fi accesat AICI
La finalul discuțiilor de la Guvern, reprezentanții statului au ieșit să anunțe încheierea cu succes a tratativelor.
Totuși, într-o altă ieșire publică, sindicaliștii au demontat toate anunțurile făcute de guvernanți – nici vorbă de vreo înțelegere, profesorii rămân în grevă generală!
„Mandatul din partea colegilor noștri este foarte clar: grila de salarizare care a fost negociată cu Ministerul Educației, să fie pusă în aplicare în integralitate începând din această lună! Nu există un alt mandat, nu avem ce discuta în afara mandatului respectiv!
De marți încolo (n.r. – 6 iunie), colegii noștri vor continua acțiunea de protest, ei fiind singurii în măsură să decidă altceva”, a declarat Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație.
Potrivit acestuia, soluția pentru încheierea conflictului este rezolvarea revendicărilor sindicaliștilor.
„Ne-au chemat să ne anunțe că a trecut acest proiect de Ordonanță de Urgență și el ar trebui adus la cunoștința colegilor din unitățile de învățământ. Ei îl cunosc în momentul de față, nu există niciun element de noutate, știu despre ce e vorba” – Marius Nistor
La rândul lui, Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), a declarat că „orizontul de timp propus de Guvern, de trei ani, nu este acceptat”, cu referire la prevederile din OUG adoptată azi.
„Mandatul pe care l-am primit a fost acela de a respinge oferta. Oamenii au semnat pentru grevă generală, oamenii decid dacă ea încetează sau nu, așa că așteptăm concret săptămâna viitoare să vedem ce se întâmplă mai departe.
Până în acest moment oamenii au spus că nu este acceptat ca această grilă să se aplice în trei ani, ci mult mai repede. Apreciem faptul că ordonanța a fost dată, numai că orizontul de timp propus de Guvern, de trei ani, nu este acceptat.
Oamenii doresc o mărire de 25% a salariului, ori dacă ne uităm la acea mie de lei nu se ajunge la acest procent, lucrurile sunt foarte simple”, a tranmis Simion Hăncescu.
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că adoptarea OUG reprezintă „un prim pas spre echitate în sistemul de educație. Majorarea pentru debutanți e de 25%”.
După ce i s-a spus că sindicaliștii au respins oferta, iar greva generală va continua, ministrul a replicat: „Cred că este momentul ca presa să lase cadrele didactice să se pronunțe”.
La rândul său, ministrul Educației, Ligia Deca, susține că este exclus ca greva profesorilor să fie contestată în instanță: „Guvernul României a preferat dialogul cu federațiile sindicale înțelegând importanța solicitărilor. Nu am mers în această direcție, a contestării în instanță. Chiar astăzi am solicitat să ne întoarcem în clase și să putem susține examele naționale. Răspunsul a fost că se va reveni marți”.
„Ne dorim ca, după aceste zile libere, să putem reveni cu toţii la şcoală reluând procesul educaţional.
Cu toţii am fost martori, în ultimele două săptămâni, a unor mişcări de protest în rândul cadrelor didactice şi a personalului din învăţământ care au adus în prim plan nevoia de sprijin pentru educaţie. Am auzit vocea tuturor şi demersurile realizate de către coaliţie şi puse în fapt de către Guvernul României sunt un semn.
Sigur că mai avem multe de făcut, însă, prin actul normativ adoptat, reuşim să acoperim solicitările publice ale cadrelor didactice. Creşterile salariale reprezintă măsura cu efect imediat, acel 1000 lei brut adăugat în baza salarială pentru cadrele didactice şi didactice auxiliare şi cei 400 lei brut pentru personalul nedidactic”, a continuat Ligia Deca.