În contextul în care președintele rus Vladimir Putin intensifică retorica războiului nuclear, o publicație britanică a identificat unele dintre cele mai sigure locuri din lume pentru refugiu în cazul declanșării unui război nuclear.
Președintele american Joe Biden a reacționat dur la amenințările lui Putin de a folosi arme nucleare, promițând că va continua cu sprijinul său pentru Ucraina în fața „mobilizării parțiale” a Rusiei. Între timp, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, spune că este vital să se valorifice recentele sale victorii și să alunge definitiv Rusia din Ucraina.
În mod realist, există doar o mică șansă ca războiul cu Ucraina să devină nuclear, relatează dailystar.co.uk, dar dacă se întâmplă, atunci este important să știți dinainte care sunt opțiunile de refugiu.
Iată o listă cu cele mai sigure locuri de pe Pământ în cazul începerii celui de-al treilea război mondial:
Datorită Tratatului Antarctic, Antarctica ar putea fi clasificată drept unul dintre cele mai sigure, dacă nu chiar cel mai sigur loc de pe planetă.
În iunie 1961, 12 țări s-au reunit pentru a semna un acord prin care zona era considerată „rezervație științifică”, ceea ce însemna că orice activitate militară va fi interzisă.
Primii semnatari au fost Argentina, Australia, Belgia, Chile, Franța, Japonia, Noua Zeelandă, Norvegia, Africa de Sud, Uniunea Sovietică, Regatul Unit și Statele Unite.
Au urmat multe alte țări de atunci, inclusiv Brazilia, China, Germania, Coreea de Nord și Polonia.
Un alt loc sigur ar putea fi Muntele Cheyenne. Este un buncăr masiv situat pe munte, care se găsește în comitatul El Paso, Colorado.
Înăuntru se află Comandamentul de Apărare Aerospațială din America de Nord (NORAD) și cartierul general al Comandamentului de Nord al Statelor Unite – ceea ce îl face un loc foarte sigur și bine securizat.
Când a fost construit, în 1966, a fost construit pentru a rezista bombardierelor sovietice cu rază lungă de acțiune, rachetelor balistice și unui atac nuclear din Rusia.
Dacă nu vă place o călătorie pe un munte, atunci încercați o excursie pitorească într-un alt posibil rai sigur, al Islandei.
Țara are o populație mică, rămâne în afara problemelor politice internaționale și are un guvern neutru.
Șansele ca cineva să lanseze un atac și să includă Islanda în planurile de distrugere sunt foarte mici – și ați avea și o rezervă aproape nelimitată de pește la dispoziție.
Vrei să-ți petreci viața post-nuclear într-un loc mai cald? Atunci Guam ar putea fi soluția ideală.
Micuța insulă din Oceanul Pacific are o populație de aproximativ 168.000 de locuitori, mult spațiu și nu are dușmani.
Are o armată foarte mică, formată din doar 1.300 de membri, cu doar 280 dintre ei cu normă întreagă, așa că de ce ar alege cineva să atace un astfel de loc ?
Nu reprezintă o amenințare pentru nimeni și ar fi un refugiu ideal pentru oricine fuge de război.
La fel și Perth, Australia.
Capitala Australiei de Vest este atât de departe de orice centre politice, încât ar fi sigur să presupunem că nu va fi inclusă pe lista de distrugere a nimănui.
Are o populație de peste 2 milioane de oameni și suficient spațiu pentru a găzdui mulți alții.
Populația este formată din oameni din multe alte țări, inclusiv 40% englezi, 9,2% scoțieni și chiar 1% galezi – așa că aproape toată lumea este binevenită acolo.