Harta Principatelor Române Unite, realizată în 1860, vândută la LICITAȚIE pentru o sumă-record! „Este un eveniment!”

Publicat: 13 10. 2024, 09:30

Harta Principatelor Române Unite, realizată de maiorul Dimitrie Papazoglu în anul 1860, stabilește un nou record pentru piața din România, în urma licitației de istorie „Ciocnirea civilizațiilor”, Partea I, organizată de Casa de Licitații Historic.

Harta Principatelor Române Unite constituie un punct de reper istoric foarte important și a fost realizată într-un context cu totul special, respectiv dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza, după Unirea Principatelor Române într-un singur stat politico-administrativ.

În același timp, această hartă a transpus în realitate o realizare cartografică de excepție, nu numai pentru acea vreme, prin prisma modului în care a fost executată, cu mijloace proprii, de D. Papazoglu.

Potrivit reprezentanților Casei de Licitații Historic, „Harta Charta Românii Principatele-Unite, Bassarabia și parte din Bulgaria, a fost realizată în tehnica litografiei, fiind tipărită pe hârtie maruflată pe pânză. Harta a fost tipărită în atelierele litografice ale lui Andreas Bielz și S. Sander din București. Harta reprezintă o realizare cartografică remarcabilă penru acea vreme, datorită executării ei cu mijloace proprii. Aceasta vine înrămată într-o ramă contemporană, din lemn”.

„Charta Românii Principatele-Unite, Bassarabia și parte din Bulgaria”, realizată în tehnica litografiei

Cezar Florea: „Cea mai scumpă hartă care s-a vândut vreodată în România”

Harta Principatelor Române Unite a fost adjudecată cu suma de 9.600 de euro (cu taxe incluse) și îi aduce statului român cea mai scumpă hartă românească și, totodată, cea mai scumpă hartă vândută în România.

În exclusivitate pentru Gândul, Cezar Florea, președintele Societății Române de Bibliofilie și manager al casei de licitații Historic, a declarat că este vorba despre un eveniment, o descoperire care pune în valoare încă o filă de istorie românească.

„Deci, într-o primă fază, trebuie să spunem că este o descoperire. Este important faptul că s-a descoperit încă un exemplar din celebra harta realizată de Dimitrie Papazoglu, este chiar un eveniment.

Mai sunt câteva exemplare ale acestei hărți, majoritatea sunt instituționalizate. Una este la Muzeul Național de Istorie și se pare că și la Muzeul Unirii din Alba Iulia mai există un exemplar, nu știu dacă unul complet sau un fragment. Nu mai există, se pare, vreun exemplar într-o colecție privată.

Cezar Florea: „Cea mai scumpă hartă care s-a vândut vreodată în România”

Această hartă cu valoare istorică incontestabilă nu există în colecții private. Noi am descoperit acest exemplar, l-am identificat, l-am pus în valoare și am reușit să facem o vânzare foarte importantă pentru România, depășind chiar și estimarea noastră.

Estimarea noastră maximă era de 6.000 de euro, noi ajungând cu ea la 8.000 de euro, la care se adaugă taxele, însumând în final 9.600 de euro, ceea ce este un record pentru o hartă românească, un record de vânzare și, în același timp, este un record și datorită faptului că este cea mai scumpă hartă care s-a vândut vreodată în România.

Harta a fost cumpărată de o persoană fizică, iar noi am descoperit-o într-o colecție privată. Este o descoperire, este o descoperire a noastră, a casei de licitații Historic, așa cum ne-am obișnuit clienții să-i surprindem cu tot felul de piese foarte, foarte rare”, a declarat Cezar Florea, în exclusivitate pentru Gândul.

Dimitrie Papazoglu – ofițer, istoric, cartograf și geograf

Dimitrie Papazoglu s-a născut în data de 28 martie 1811, la București – în hanul Mănăstirii Zlătari, aflată în jurul actualei biserici cu același nume din Calea Victoriei – și a încetat din viață în 2 august 1892, fiind înmormântat la Mănăstirea Cernica. A fost ofițer al Armatei Române, istoric, cartograf și geograf.

Sursa foto – Wikipedia

  • Dimitrie Papazoglu a participat la liniștirea mișcărilor bulgărești din Brăila, din anii 1841–1843, la Revoluția din 1848 și la stingerea marelui incendiu din București, din martie 1847.
  • A comandat unități militare dislocate în diferite orașe din țară.
  • În anul 1855, Dimitrie Papazoglu a demisionat din armată, cu gradul de maior.
  • Dimitrie Papazoglu a fost comisar al Ministerului Instrucțiunii, alături de Alexandru Odobescu, Cezar Bolliac și Alexandru Pantelimon.
  • Dimitrie Papazoglu a organizat și un muzeu în care a expus descoperirile sale arheologice.

În anul 1884, atunci când a avut loc reorganizarea Armatei Române, Dimitrie Papazoglu a fost înaintat la gradul de locotenent-colonel.

Dimitrie Papazoglu a fost preocupat, de-a lungul vieții sale, de istoria Bucureștilor, dar trebuie precizat că a fost pasionat și de arheologie.

Această licitație de istorie, prin tematica sa, dorește să reunească rezultatul acestei poziționări a României timp de secole. O luptă pentru întregire și suveranitate, posibilă și obținută doar prin beligeranță. Totodată avem aspirația către un stat modern, o cultură bogată cu influențe diverse și de multe ori contrastante. Dacă granițele geografice sunt clare și stabilite prin tratate, cele culturale, civilizaționale, se intersectează aici, definind astfel un întreg, România de azi”

Historic


CITEȘTE ȘI:

ALTCEVA cu Adrian Artene. Povestea unei cărți de colecție din biblioteca personală a lui Mihai Eminescu (VIDEO)

ALTCEVA cu Adrian Artene. Se scoate la licitație copia oficială a Convenției de la Paris. „Este actul fondator al României moderne” (VIDEO)

ALTCEVA cu Adrian Artene. Fotografiile secrete ale Reginei Maria. Albumele valorează cel puțin 50.000 de euro | VIDEO

Cezar Florea este invitat la podcastul ALTCEVA cu Adrian Artene