Hora de pomană de la Călărași, un obicei care se mai păstrează doar în câteva localități din Dolj (GALERIE FOTO)
Localnicii dintr-o localitate din județul Dolj s-au prins, astăzi, în Hora de pomană. Este o tradiție legată de sărbătoarea Paștelui și reprezintă un dans ritual, dedicat cultului morților. Un obicei practicat în trecut chiar în toată zona Olteniei.
În ultimii ani, în satele mai sărace – sau mai cu seamă la oraș – nu se mai fac hore de pomană.
Zeci de localnici participă la acest eveniment rural. Mulți copii, îmbrăcați în costume populare, și-au însoțit părinții la biserică și, după slujbă, s-au prins în horă. Au primit dulciuri, oua roșii și trandafiri roșii.
”Este o horă… Un obicei al nostru la Călărași, lumea împarte pomană, ouă, sunt sentimente de tristețe, fiindcă oamenii se gândesc la cei dragi lor, care nu mai sunt în viață”, spune o localnică.
”Cel mai important este sa păstrăm tradițiile, trebuie transmise mai departe”
Cei care au avut în familie morți tineri sau morți fără lumină tocmesc lăutari, iar în zilele și în locurile stabilite invită sătenii la această horă rituală, în care împart colaci, colivă, ouă roșii, căni cu vin. Pentru cei trecuți de tineri la cele veșnice, hora se face cu brad verde împodobit cu mere, dulciuri, batiste.
”Trebuie să spunem că tradiția se păstrează. Există unele tendințe de amânare, de uitare sau de diminuare a fenomenului. Cel mai important este să păstrăm tradițiile, trebuie transmise mai departe”, spune primarul Sorin Sandu.
În general, Hora de pomană se ține în prima sau a doua zi de Paște, în comunele Călărași, Gângiova, Gighera, Ostroveni, Mârșani, Orodelu, Moțăței, dar și în a treia zi – Afumați, Bulzești, Bârca – sau la o săptămână după Paște, în Pietroiu și Brabova.
Citește și: