Prima pagină » Actualitate » Hotelierii de pe litoral se plâng: 2022 a fost cel mai prost sezon estival! Este incredibil pe cine dau vina patronii din HoReCa!

Hotelierii de pe litoral se plâng: 2022 a fost cel mai prost sezon estival! Este incredibil pe cine dau vina patronii din HoReCa!

Hotelierii de pe litoral se plâng: 2022 a fost cel mai prost sezon estival! Este incredibil pe cine dau vina patronii din HoReCa!

Industria HoReCa se plânge că 2022 a fost cel mai prost sezon estival pentru afacerile de pe litoral! Însă patronii hotelurilor de la Mare, plus proprietarii restauranturilor nu dau vina pe lipsa turiștilor, ci se arată nemulțumiți de altceva: controalele din partea DSP și ANPC le-au stricat calculele …financiare!

Așadar, vina unui sezon ratat aparține exclusiv instituțiilor statului care au venit să verifice activitatea industriei HoReCa.

Câte controale a efectuat DSP Constanța

Niciun cuvânt despre serviciile care lasă de dorit sau mâncarea stricată din restaurante, nimic despre alimentele expirate ori condițiile neimaginat din unele hoteluri. Potrivit hotelierilor de pe litoral, arată Antena 3, toată responsabilitatea unui sezon estival ratat aparține Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului și Direcției de Sănătate Publică.

Sursa citată arată că hotelurile și restaurantele de la malul mării au luat amenzi vara asta în valoare de 11 milioane de lei! Aproape 500 de unități au plătit pentru neregulile descoperite.

„Am avut 2.415 controale, dintre care s-au aplicat 361 sanctiuni contravenționale. Dintre acestea, au fost 186 de avertismente și 176 de amenzi, în valoare de 715.500 lei” – Cristina Schipor, director DSP Constanţa

An de an, comisarii de la Protecţia Consumatorului își fac datoria și iau la puricat barurile/terasele/restaurantele de pe litoral. Pe cale de consecință, fiindcă sunt descoperite multe nereguli, în lunile iulie şi august plouă cu amenzi la Mare, în special în stațiunea Mamaia. Acum, însă, reprezentanții HoReCa spun că verificările inspectorilor oricum nu au fost riguroase, iar discrepanțele sunt ridicole. Antena 3 arată și promisiunea autorităților de a efectua mai puține controale, pe viitor.

O altă problemă sesizată în industria de specialitate este cea legată de forța de muncă. Fiindcă nu mai găsesc personal, mulți patroni de hoteluri și restaurante declară că s-au orientat spre muncitorii din Bangladesh, India ori SriLanka. Problema este că, după ce ajung legal în Romania, străinii fug în Occident, alegând Spania, Anglia, Germania, Franţa etc. Adică, acolo unde au zbughit-o și românii care n-au mai vrut să lucreze pe un salariu de câteva sute de euro, „plus bacșișul”.

În 2022, pe litoralul românesc au fost cu aproximativ 20% mai puțini turiști decât în 2019.

Autor
Marius Olaru este un jurnalist cu experienta, care a debutat in presa scrisa din Romania in anul 2000. De-a lungul carierei, a colaborat cu mai multe publicatii, atat din presa scrisa, cat si online, ... vezi toate articolele