România are nevoie de 9 MILIOANE de purcei/Ca să evite importul, GUVERNUL investește în creșterea SCROAFELOR

Publicat: 26 07. 2024, 18:35
Actualizat: 26 07. 2024, 18:41

This browser does not support the video element.

În România se produc cam 4 milioane de purcei, însă necesarul s-ar situa în jurul a 9 milioane de exemplare, susține ministrul Agriculturii, Florin Barbu, în cadrul unor declarații de presă după vizita uneia dintre cele mai mari ferme de porci din țară, cu sediul în Hunedoara. Ministerul acordă suport financiar crescătorilor, ba chiar va fi lansat și un program prin care va fi subvenționată creșterea a 90 000 de scroafe pentru reproducție, a mai spus ministrul Barbu. 

Guvernul investește în fermele de porci și în furajele pentru animale, pentru a nu mai fi nevoiți să importăm din afară la preț mai mult decât dublu pentru a acoperi necesarul la nivel național. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, l-a însoțit pe premierul Marcel Ciolacu într-una dintre vizitele sale de lucru, la Hunedoara, unde au vizitat una dintre cele mai mari ferme de porci. Ministrul Barbu a făcut câteva declarații referitoare la perspectivele acestui sector în care Guvernul României investește.

Venim în sprijinul fermierilor, pentru că un purcel din import este 125 euro produs în România este 60 euro, practic mare, practic la un răspuns la un import de 4 milioane de purcei din străinătate, practic, din România pleacă 250.000.000 euro, care ar fi trebuit să rămână în conturile fermierilor, să se capitalizeze, să dezvolte acest sector. Împreună am vorbit cu domnul prim-ministru și a fost de acord ca începând de septembrie să lansăm un nou program de 90.000 de locuri de scroafe în reproducție în România, dar integrat și cu creștere. Practic, prin aceste proiecte vom asigura necesarul de 8,7 milioane de porci în România în următorii 4 ani. Mai mult de atât, este un sprijin care pe de o parte vine de la bugetul de stat, 70% -30% vor pune fermierii acești bani.

Sumele necesare ajung undeva pe la un miliard de euro, pentru următorii patru ani, din care 130 milioane de euro vor fi alocați într-un singur an, a mai spus ministrul.

În total va fi un program de aproape 900 de milioane de euro pe următorii 4 ani. Sprijinul de la bugetul de stat este undeva la 130 de milioane de euro anual. Nu cred că este o sumă foarte mare pentru a avea sigur un grad de autosuficiență, astfel încât să nu mai importăm carne de porc și mai mult de atât, grânele care plecau la export rămân în România. Pentru că purceii și porcii care vor fi crescuți în România, 9 milioane de porci vor consuma cerealele care vor fi transformate, bineînțeles, economic, în bani pentru fermieri.

La rândul său, premierul Marcel Ciolacu a susținut soluția propusă de ministrul Barbu, având în vedere că banii care erau cheltuiți pe importuri vor rămâne în țară.

Abordarea domnului ministru e una corectă, pentru că dacă ar fi rupt îngrășarea de maternități, în momentul acela normal că intervenea comercialul. Chiar dacă produci cu 60 euro, vei vinde foarte aproape de prețul de import. Dar în momentul acesta, închizând cercul, e abordarea corectă și pentru beneficiari, dar și pentru viitorii clienți.

 

CITEȘTE ȘI:

Programul TOMATA si efectele sale: Fermierii se plâng că trebuie să ARUNCE tone de roșii la gunoi

Marcel Ciolacu promite DESPĂGUBIRI agricultorilor pentru pierderile cauzate de secetă. Când vin banii