I-am „prins” pe „liderii” politici la Târgul de Crăciun. „Cârnat e Ciucă, sărmăluța noastră e doamna Lasconi, iar Orban e varză murată”
This browser does not support the video element.
Mulți români au sărbătorit Ziua Națională la Târgul de Crăciun din București, din Piața Constituției. După un vin fiert și o porție de sarmale, mulți dintre ei au plecat și spre secțiile de votare. Unul dintre comercianții de la târg, cu mult simț al umorului, ni i-a prezentat pe „liderii” politici de pe tijghea: „Cârnat este domnul Ciucă”, spune, amuzat, antreprenorul.
„Varză murată este Orban. Cârnat este Ciucă, iar sărmăluța noastră este doamna Lasconi. Bineînțeles, fasole cu ciolan este Marcel Ciolacu”, ne-a „dezvăluit” unul dintre comercianții de la Târgul de Crăciun din Piața Constituției.
Despre Călin Georgescu spune că „este mămăliga, iar murătura noastră este Kelemen Hunor”, glumește vânzătorul de bunătăți de la Târgul de Crăciun organizat de Primăria Capitalei.
Duminică, la orele prânzului, târgul era animat de zeci de bucureșteni, dar și de câțiva turiști, cei mai mulți din Italia. De altfel, o familie de sicilieni ne-a urat de Ziua Națională: „Viva la Romania!”.
Unii bucureșteni veniți la târg au plecat apoi spre secțiile de votare. „Ne facem curaj, bem nu vin fiert înainte”, ne spune unul dintre vizitatorii din Piața Constituției.
Secțiile de votare se închid la ora 21:00
Cele aproape 19.000 de secții de votare din țară organizate pentru alegerile parlamentare 2024 s-au deschis duminică, la ora 07:00 și se închid la ora 21:00.
Datele privind prezența la vot a alegătorilor din țară sunt disponibile în timp real prin intermediul unei noi funcționalități, dezvoltate de Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), pentru site-ul prezenta.roaep.ro.
„Trebuie să ne alegem noi soarta, nu să lăsăm pe alții”
Pentru unii români, participarea la vot este un act de responsabilitate națională. Într-un context în care tot mai multe voci acuză politicienii de populism și lipsă de acțiune concretă, mulți cred că doar prin implicare activă pot schimba ceva. De asemenea, există o îngrijorare legată de polarizarea tot mai accentuată a societății.
„Așa ne decidem soarta. Nu trebuie să lăsăm pe mâna celorlalți ce ne dorim noi. Deși sunt cam tensionate anul ăsta, din păcate, să sperăm că o să fie mai bine. Păi cele vechi ne-am lămurit în ultimii 35 de ani. De aia și-au ieșit așa. Rezultatele. De la extremism la populism e un pas. Pentru că oamenii sunt sătui de promisiuni de carte și au început să se întoarcă, chipurile, la alte, la valori mai adevărate, mai tradiționale, ale românului. Dar eu nu cred în persoane de genul ăsta. Cred că ar fi bine să ieșim la vot, pentru că asta ne-am dorit tot timpul să fie un vot democratic, să ne alegem soarta, să avem un singur candidat și să-l votăm și să sperăm mult mai bine. Eu așa cred că trebuie să mergem cu speranța înainte și optimism, că altfel le facem rău tuturor”.
Citește și: